Vučić: "Pancir" snaži Srbiju, ali i povećava pritiske

Vesti 23. feb 202009:40 > 09:51
N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, komntarišući dolazak iz Rusije prvog dela sistema odbrane "Pancir", da to snaži Srbiju, ali i da će pojačati i pritiske na Srbiju.

Upitan da li bi SAD, zbog naoružavanja iz Rusije, mogle da uvedu neku vrstu sankcija Srbiji, Vučić je Prvoj televiziji rekao da je javno govorio o „Panciru“ i da smatra da se upozorenje na moguće sankcije nije odnosilo na „Pancir“, već na raketni sistem S400.

POVEZANE VESTI

Prema rečima predsednika, sistem „Pancir“ služi za gađanje dronova, krstarećih raketa, bombardera ili niskoletećih aviona. Kako je kazao, radi se o skupom, ali izuzetno vrednom oružju.

Vučić je istakao da ovo oružje Srbiju čini jačom, našu vojnu neutralnost suštinskom i istovremeno snaži političku poziciju.

„Srbija je našla novac za nabavku ovog sistema, a da ne ugrozi visinu javnog duga“, istakao je Vučić.

Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederik Ben Hodžis zapitao je od koga Srbija smatra da treba da se brani, preneo je Glas Amerike.

„Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu pretnju Srbiji“, rekao je Hodžis za Glas Amerike.

Predsednik Vučić je američkom generalu odgovorio da Srbija kao suverena i nezavisna zemlja donosi po pitanju naoružavanja odluke koje su u njenom najboljem interesu.