Borba za karipske države – slučaj "Jamajka" za Dačića dokaz američkog lobiranja

Vesti 22. feb 202019:54 > 20:10
Podeli:
Izvor: Shutterstock / N1

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku prilikom informisanja vlasti u Prištini da je Jamajka priznala nezavisno Kosovo preporučila je da se ta vest ne objavljuje, dok ne stigne pisana potvrda, navodi prištinski list Koha ditore, koji je imao uvid u mejl prepisku Čitaku i zvaničnika. List dodaje da Priština preporuku nije poslušala, što je za posledicu imalo blokiranje priznanja. I dok ministar spoljnih poslova najavljuje preduzimanje mera protiv odgovornih, njegov srpski kolega ponavlja stav da je reč o dokazu američkog lobiranja.

Slučaj „Jamajka“ nastavlja da se razvija, jer se ispostavilo da su kosovski lideri skočili pred rudu. Kako piše Koha ditore, visoki zvaničnici nisu poslušali preporuku ambasadorke Vljore Čitaku i odmah su objavili vest da su jamajčani priznali nezavisnost Kosova, te je zato priznanje blokirano.

„Telefonom sam informisana da je Jamajka priznala nezavisnost Kosova. Tokom dva telefonska razgovora ambasadorka Odri Marks mi je potvrdila da je odluka već doneta i da će vrlo brzo poslati pisanu notu. Za objavljivanje je dobro da sačekamo i notu“, rekla je Čitaku.

Priznanjem se prvi pre dva dana pohvalio predsednik Kosova, Hašim Tači, da bi mu nekoliko sati kasnije ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit odgovorila – nismo vas priznali

Karijerni diplomata Zoran Milivojević ocenjuje – vlast u Prištini je napravila veliki propust. 

POVEZANE VESTI:

„Očigledno je nešto dogovarano na toj liniji uz pomoć Amerike i Tači je napravio, ja bih rekao, značajnu grešku. S jedne strane što je rano objavio, bez neke potvrde i s druge strane što je pominjao Eliota Engela, što mislim da američkoj strani neće Bog zna kako odgovarati“, rekao je karijeni diplomata Zoran Milivojević.

Američki kongresmen Engel svake nedelje zove ministre spoljnih poslova da priznaju Kosovo, kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodaje – kada on to radi, to je dozvoljeno, a od Srbije se traži da prestane sa kampanjom za povlačenje priznjanja.

„Slučaj Jamajke pokazuje da mi ne smemo da prestanemo sa ovim, jer ako prestanemo, nećemo to više moći da zaustavimo, jer njihova mašinerija i dalje radi“, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ko je mašinerija koja zvanično traži od Srbije da prestane sa lobiranjem, dok u isto vreme zastupa interes Prištine?

„To su tražili bilateralno predstavnici SAD-a i Nemačke i Francuske i Italije i Velike Britanije, ne znam ko sve nije“, dodao je Dačić.

U lobiranju nema ništa sporno i nema nikakvog osnova i prava da bilo ko zahteva od neke strane da prestane sa tom praksom, smatra Milivojević. 

„Mogu samo da traže, ako se to radi na način koji nije legalan i nije zakonski, da. Ali ukoliko je to legalno, ukoliko se koriste političko-diplomatska sredstva, nemaju. Prema tome, legitimno je pravo Srbije da se za te svoje argumente bori“, smatra Milivojević.

Milivojević dodaje da zapadne sile posebno koriste svoj uticaj kod manjih, karpiskih zemalja, da se državnost Kosova potvrdi. A svoje interese u Karipskom moru Srbija takođe brani – ministar Dačić danas je po prvi put u istoriji ugostio delegaciju Antigve i Barbude sa kojima je postignut dogovor – iako nisu povukli priznanje Kosova, za njega ubuduće neće glasati.