Trivan: Pregovori o izbacivanju plastike, pošumljavanje će se ubrzati

Vesti 22. feb 202009:28 > 09:31
TANJUG / RADE PRELIC

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se vode pregovori u vezi sa izbacivanjem iz upotrebe jednokratne plastike u Srbiji i da će se ove godine pristupiti merama koje se toga tiču.

Tokom gostovanja na RTS, Trivan je kazao da se priprema depozitni sistem kada je u pitanju plastika i sve ostalo što je reciklabilni ambalažni otpad te vrste, odnosno plaćanje kaucije za plastične i staklene flaše, limenke…

Govoreći o merama protiv zagađenja, Trivan je kazao da je Vladina radna grupa za zaštitu vazduha identifikovala individualna ložišta i automobile, ali i elektroenergetske kapacitete kao glavne uzroke zagađenja.

Kao jedno rešenje za taj problem Trivan je naveo da želi da „Srbijagas“ i toplane omoguće građanima jeftinije priključivanje na centralno grejanje i dodao da radna grupa želi da poveća i broj mernih stanica.

Trivan je rekao da će se pošumljavanje Srbije ubrzati i da se u to uključuje civilni sektor, ali i škole i druge institucije.

„Ovo jeste poziv svim lokalnim samoupravama, školama, nevladinim organizacijama, akcijašima, da se uključe. Čini mi se da će ovo prerasti u jedan opštedruštveni pokret“, istakao je Trivan.