I Skupština Vojvodine spustila cenzus na tri odsto

Izbori 2020 21. feb 202022:50 > 22:54
N1

Skupština Vojvodine usvojila je izmene izbornog zakona, koje podrazumevaju smanjenje izbornog cenzusa sa sadašnjih pet na tri odsto, što je prethodno uradila i Skupština Srbije. Po ugledu na republički parlament, i pokrajinska skupština je usvojila izmene koje podrazumevaju da na kandidatskim listama mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Za stranke nacionalnih manjina ne važi cenzus, a prilikom raspodele mandata njihovi količnici se uvećavaju za 35 odsto. O tome koje su kandidatske liste nacionalnih manjina odlučivaće Pokrajinska izborna komisija, koja može da zatraži mišljenje nacionalnog saveta da li je reč o stranci te manjine ili ne.

Te izmene predložili su poslanici vladajuće koalicije oko Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, kao i poslanici opozicionih Lige socijaldemokrata Vojvodine i Srpske radikalne stranke.

POVEZANE VESTI

Sedniicu su bojkotovali poslanici Demokratske stranke, Narodne stranke i Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, stranaka koje su u opozicionom Savezu za Srbiju, koji bojkotuje i sednice Skupštine Srbije i sednice skupština opština i gradova i zalažu se za bojkot izbora.

Pokrajinska skupština u petak je usvojila i rebalans budžeta Vojvodine.

Opozicioni poslanici su kazali da Pokrajinska vlada završava mandat sa mnogo većim dugom nego prethodna, a rebalansom budžeta predviđeno je dodatno zaduživanje pokrajine za 2,4 milijarde dinara kako bi se obezbedio novac za izgradnju medicinskog instituta „Kamenica 3“.

Poslanik opozicione LSV Vojvodine Saša Šućurović optužio je zbog toga pokrajinske vlasti za „enormno zaduživanje“ i upitao zbog čega se rebalans pokrajinskog budžeta radi već na početku godine. Dodao je da LSV nije protiv izgradnje bolničkog kompleksa „Kamenica 3“, ali jeste protiv velikog zaduživanja koje njegova izgradnja podrazumeva.

Pokrajinska poslanica LSV Maja Sedlarević izrazila je zadovoljstvo zbog odluke da se poveća kvota za učešće žena na izbornim listama na 40 odsto.

„Dvehiljadite godine od 120 poslanika bilo je osam poslanica, 2004. od 120 poslanika izabrane su 22 poslanice, 2008. svega 18, 2012. nas 20 i tek 2016. godine, kada je uvedena kvota od 30 procenata i kada je bila stvarno svaka treća žena na listi, evo danas nas ima 43 u parlamentu. Osam, 22, 18, 20, pa 43 od 120“, navela je Maja Sedlarević i dodala da bi „vrhunac korektnosti“ bio da je odnos 50:50.