Odbor utvrdio da Šutanovac nije prisluškivan, stručnjaci kažu – teško razotkriti

Vesti 21. feb 202019:53 > 19:57
Podeli:
Izvor: N1

Odbor za kontrolu službi bezbednosti je "razmatrao i jednoglasno usvojio Izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane". Tako je utvrđeno je da bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac nije prisluškivan niti je "na posebnim merama". Poslanik Pokreta socijalista Đorđe Komlenski podneo je krivičnu prijavu protiv ministra odbrane Aleksandra Vulina i kaže za N1 da je to jedini način da se sazna istina.

Po zahtevu skupštinskog odbora Generalni inspektor službi izvršio je vanredni nadzor u VBA i utvrdio da „prema bivšem ministru odbrane Draganu Šutanovcu i glavnom uredniku ‘Nedeljnika’ Veljku Laliću, nisu primenjivani posebni postupci i mere“, tj. da oni nisu prisluškivani.

„Prilikom ovog nadzora ustanovljeno je da se mere primenjuju isključivo u skladu sa zakonom i o tome na pravilan način vode evidencije“, navodi se u saopštenju skupštinskog Odbora.

„Način na koji su odgovorili ne ukazuje da ne postoje mere u odnosu na mene, Lalića ili trećeg lica, gde se kaže da oni nisu presreli našu komunikaciju. S druge strane, postavlja se pitanje zašto niko u odboru u kome, na žalost, ne učestvuje opozicija nije postavio pitanje da li su protiv Šutanovca, Lalića i trećeg lica primenjivane mere bilo u skladu sa zakonom ili postoje indicije da su primenjivane mere koje nisu u skladu sa zakonom“, upitao je Šutanovac.

POVEZANE VESTI

Redakcija „Nedeljnika“ plašila se, kako navode, takvog odgovora Odbora Skupštine Srbije za kontrolu službi bezbednosti, tvrdi urednik Veljko Lalić i kaže da ne razume zašto Odbor nije postavio isto pitanje BIA, jer VBA i nema osnova da prati nekog iz „Nedeljnika“.

Istragu je, inače, sam Vulin zatražio najavivši da će prijavu protiv njega pokrenuti poslanik njegove partije. Đorđe Komlenski je to uradio pre tri dana.

„Podneo sam krivičnu prijavu kako bi tužilaštvo istražilo navode koji se spočitavaju od strane ‘Nedeljnika’ i gospodina Šutanovca. Nema drugog načina da dođemo do potpune istine i to je u ovom trenutku bilo sasvim primereno i odgovarajuće“, kazao je Komlenski.

Stručnjaci za informacionu bezbednost tvrde da se izvršioci napada koji presreću komunikacije teško razotkrivaju.

„To je najpodmukliji napad, tako da mi teško ili nikako ne možemo naći onoga ko nas napada, odnosno prisluškuje. Nije nemoguće dođi do izvora onoga ko generiše taj napad, ali jako teško“, kaže Boško Rodić, stručnjak za informacionu bezbednost.

Utvrditi ko je prisluškivan je veoma važno i za novinare i za čitavu javnost, ali kako tvrde sagovrnici N1, prisluškivanje nije novost.

Jedini korisnik je ministar, dakle – nema dileme oko naručioca, mogao je da naruči ko god hoće, ali on je koristio informaciju. Ako država stvarno traga za tim ko je presreo komunikaciju, treba da pita samu sebe“, kaže glavni i odgovorni urednik Novinske agencije Beta Dragan Janjić.

Podsećamo da se posumnjalo da je ministar odbrane zloupotrebio presretnute komunikacije kada je kritikovao autorski tekst bivšeg ministra Dragana Šutanovca, iako on do tada nije objavljen.