Građani tvrde da se iz Vinče šire dim i smrad, a "Čistoća" da se šire neistine

Vesti 21. feb. 202018:47 > 19:28
Podeli:
Izvor: N1

Pre tri dana građane Beograda uznemirio je miris paljevine za koji nisu mogli da utvrde odakle potiče. Na društvenim mrežama pojavile su se informacije i nagađanja da nelagoda dolazi sa zapaljene deponije u Vinči, međutim, u JKP Gradska čistoća odbacili su te navode. Ipak, do danas nema zvaničnog objašnjenja nadležnih.

Težak miris zapaljene gume ili plastike, preksinoć je širom Beograda zatvarao prozore. Ulicama se širio smrad, a internetom informacije da je posledica novog požara u Vinči. Fotografije i snimci žarišta kružili su društvenim mrežama, a inicijativa Ne davimo Beograd uputila je apel službama da prestanu da ćute.

Izvor : N1

„Nema nikakve druge dileme da je toliko brzo i toliko veliki dim uspeo da se raširi širom Beograda“, kaže Dobrica Veselinović iz inicijative Ne davimo Beograd. „To je Vinča i to je ustvari ozbiljan zdravstveni problem, jer štetne materije koje izlaze prilikom požara na Vinči su jako opasne po zdravlje“, upozorava on.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić objavio je demanti, navodeći da je reč o nečemu što postoji u svim gradovima koji imaju slične deponije.

„Tamo već decenijama postoji klizište, zbog koga se otvaraju šupljine iz kojih isparavaju prirodni gasovi, koji u dodiru sa kiseonikom stvaraju dim. Dakle, na deponiji nema požara već je ono što se dešava posledica prirodnog procesa“, tvrdi Popadić.

Ukoliko požar na smetlištu nije izazvao neugodu, šta jeste? Već treći dan Grad nema konkretno objašnjenje.

„Ne raspolažemo informacijom da se pojava može dovesti u vezu sa deponijom ‘Vinča’. Od strane nadležnih gradskih službi nismo dobili obaveštenje o bilo kakvoj incidentnoj situaciji koja se desila u vreme koje navodite u dopisu“, navodi se u odgovoru PR službe Grada Beograda televiziji N1.

Izvor : N1

Građane bi trebalo da informišu nadležne institucije, a ne Tviter i Fejsbuk, jer informacije na njima mogu da budu netačne, napominje programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) Mirko Popović.

„Nadležne institicuje očigledno i na republičkom, pa i na gradskom nivou zapravo reaguju na pisanje medija i na navode na društvenim mrežama, a ne reaguju na stvarno zagađenje. Dakle, mi smo imali rezultate koji pokazuju da je zagađenje vazduha izuzetno povećano u zadnjih nekoliko meseci u Beogradu, ali su prve reakcije došle tek kada je to postalo tema u medijima, a ne kada je to zvanično i zasita postao problem“, podseća Popović.

U JKP Gradska čistoća najavljuju da sanacija i zatvaranje deponije počinju na proleće i upozoravaju da je širenje lažnih vesti i panike krivično delo, dok u RERI-ju poručuju – institicuje su u obavezi da ukažu na preterano zagađene vazduha, ali ne postoji volja da se javnost istinito informiše o tome.