Krstić: Mislim da Grenel nije odbacio ideju razgraničenja s Kosovom

Vesti 21. feb 202018:37 > 18:42
Podeli:
Izvor: N1

Ričard Grenel je na novu funkciju šefa obaveštajnih službi SAD imenovan privremeno, a njegova uloga medijatora između Beograda i Prištine biće ojačana, rekao je za N1 Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka. Dodaje da misli da Grenel nije odbacio ideju razgraničenja s Kosovom.

„Mislim da se i to posredovanje u dobroj meri radi preko posrednika, komunikacionim putevima, da nije uvek Grenel taj koji mora lično da razgovara bilo sa vlastima u Prištini bilo sa vlastima u Beogradu, za te sastanke lične, siguran sam, naći će vremena. Imajući u vidu da je on dobio funkciju koja je izrazito odgovorna i koja je indikator stepena poverenja koje Donald Tramp ima u njega, ja mislim da će njegova posrednička odnosno medijatorska funkcija zapravo biti još ojačana i da neće biti dileme da ono što on govori u ovom trenutku misli i Donald Tramp, odnosno da će imati njegovu podršku za agendu koju bude pokušao da kreira“, istekao je Krstić.

Na pitanje šta možemo da očekujemo od Grenela, koji je poznat i po tome što se pre 15 godina zalagao za promenu rezolucije 1244 i prihvatanje Ahtisarijevog plana, Krstić kaže: „Njegovo iskustvo u Ujedinjenim nacijama nam govori da on definitivno nije neko ko bi mogao biti naklonjen Srbiji oko njenog stava da je jednoglasno proglašena nezavisnost Kosova neprihvatljiva. To ne znači da će on potpuno odbaciti, primera radi, ideju razgraničenja. On jeste rekao da njemu ideja razgraničenja deluje nerealno ali mislim da je to više bila njegova evaluacija mogućnosti da se ta ideja sprovede, nego što je bilo odbacivanje takve varijante“.

POVEZANE VESTI

Krstić kaže da ne postoji nijedna opcija u Vašingtonu koja može da bude prosrpska i kojom bismo bili potpuno zadovoljni.

Prema brojnim ocenama, Trampovoj administraciji se žuri da postigne rezultate u dijalogu. Može li takav stav da ubrza nastavak pregovora?

„Sigurno je da bi jedan spoljnopolitički poen, kakav je postizanje sporazuma između Beograda i Prištine, ili bar neki napredak u postizanju tog sporazuma, dobro došao Trampu. On je u poslednje vreme postigao nekoliko spoljnopolitičkih poena, kao što je dogovor sa Kinom oko toga da Kina uvozi više svojih proizvoda, zatim novi ugovor postignut sa Meksikom i Kanadom i sl. Tema Kosova nije toliko važna kao što je tema Irana ili Kine, mnogo smo manje na agendi nego što smo bili ranije“, kazao je Krstić.

Čini se da je američka administracija akcenat stavila na ekonomske teme.

„U kontekstu odnosa Beograda i Prištine mislim da Amerika smatra da je ekonomija nešto na čemu treba da se radi. Mislim da se sa američke strane intenzivno radi na tome da se uklone takse od 100 odsto na robu iz Srbije“, ocenio je sagovornik N1.

Na pitanje da li se čini da se odustalo od ideje razgraničenja i kada može da se očekuje nastavak pregovora, Krstić kaže: „Od ideje se nije odustalo. Ideja može da se realizuje na nekoliko načina…Upitno je i šta će biti sa Srbima sa druge strane Ibra i sa srpskim manastirima. Ako gledamo stanje u Srbiji u odnosu na istraživanaja koja smo radili, jedina od ideja koja bi dobila podršku javnog mnjenja je eventualno razgraničenje po kojem bi četiri severnokosovske opštine pripale Srbiji, da se formira zajednica srpskih opština južno od Ibra i da manastiri dobiju eksteritrijalnost. Mislim da taj scenario Albanci ne bi bili spremni da prihvate“.

Dodaje da postoje dva načina – ili nastavak zamrznutog konflikta ili pronalaženje drugog načina za rešenje problema.

„Što se pregovora tiče, mislim da će pod pritiskom SAD-a uskoro doći do povlačenja taksi i da će to biti zamajac za nastavak pregovora. Ja ne verujem da će bilo čega biti do formiranje nove Vlade u Srbiji“, zaključio je Krstić.