Grenelu će nova funkcija samo ojačati medijatorsku ulogu u dijalogu o Kosovu

Vesti 21. feb 202018:18 > 19:25
Podeli:
Izvor: THOMAS KIENZLE / AFP

Kako će se na budućnost dijaloga Beograda i Prištine odraziti nova, treća, funkcija koju je dobio Ričard Grenel? Njemu je Donald Tramp dodelio i mesto v.d. direktora Nacionalne obaveštajne službe, odakle će Grenel "nadgledati" 17 obaveštajnih agencija u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako se u javnosti otvorilo pitanje da li će Grenel moći da ostane u potpunosti posvećen rešavanju kosovskog pitanja, analitičari smatraju da će mu nova funkcija samo ojačati medijatorsku ulogu.

Prvi čovek svih tajnih službi – Ričard Grenel dobio je funkciju za koju bi mnogi rekli da je „posao iz snova“, vodiće i koordinisati svih 17 obaveštajnih agencija u Sjedinjenim Američkim Državama, ali „posao iz snova“ biće za Grenela ograničenog roka.

POVEZANE VESTI

Američki mediji prenose da će on zapravo biti v.d. direktora Nacionalne obaveštajne službe, te da će na toj poziciji – prema federalnom zakonu – ostati oko tri sedmice. Pisanje štampe, potvrdio je na svom Tviter profilu i sam Grenel.

A vest koja je stigla iz Bele kuće u Srbiji je otvorila pitanje – da li će Ričard Grenel uspeti da uspešno „žonglira“ između vođenja agencija među kojima su CIA, FBI i druge i posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine? Američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri, nema dilemu. Kaže da će se Grenel sa još većom energijom posvetiti tom izazovu.

„Juče sam o tome razgovarao sa ambasadorom Grenelom. On je veoma uzbuđen što će moći da nastavi svoj posao ovde, a pošto će sada biti član kabineta, veruje da će sa većim uticajem moći da se sa još više energiju posveti ovom izazovom. Ali kao što je već rekao, on želi da se fokusira na ekonomiju, na poslovne mogućnosti, a manje na politiku, jer je na obema stranama da dođu do rešenja“, kaže Godfri.

Izvor : N1

Ričard Grenel je na novu funkciju eksplicitno imenovan na određeno vreme, ali njegova uloga medijatora između Beograda i Prištine biće ojačana, kaže za N1 Milan Krstić sa Fakulteta političkih nauka.

„Mislim da se i to posredovanje u dobroj meri radi preko posrednika, komunikacionim putevima, da nije uvek Grenel taj koji mora lično da razgovara bilo sa vlastima u Prištini bilo sa vlastima u Beogradu, za te sastanke lične, siguran sam, naći će vremena. Imajući u vidu da je on dobio funkciju koja je izrazito odgovorna i koja je indikator stepena poverenja koje Donald Tramp ima u njega, ja mislim da će njegova posrednička odnosno medijatorska funkcija zapravo biti još ojačana i da neće biti dileme da ono što on govori u ovom trenutku misli i Donald Tramp, odnosno da će imati njegovu podršku za agendu koju bude pokušao da kreira“, istie Krstić.

Stav Grenela po pitanju Kosova poznat je vlastima i u Beogadu i u Prištini. Više puta je poručio da nema razmene teritorija, što je u potpunoj suprotnosti sa stavom Metjua Palmera, koji kaže da takva mogućnost nije isključena.

Iako u Srbiji status v.d. direktora može da potraje i čitav niz godina, Grenel će do 11. marta biti na na novoj funkciji, ali će na tom mestu ostati sve dok zvanični kandidat Trampa ne dobije potvrdu Senata, što bi, ipak, moglo da se oduži i na nekoliko meseci.