Advokat Olje Bećković na prvom ročištu: Ne tražimo ukidanje Hit tvita

Vesti 21. feb 202013:51 > 13:55
N1

Pred Višim sudom u Beogradu održano je prvo ročiste po tužbi autorke emisije "Utisak nedelje" - Olje Bećković, protiv televizije Pink, Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića, koautora emisije "Hit tvit".

Bećković je podnela tužbu zbog utvrđivanja povrede autorskog prava, a Viši sud će u parničnom postupku, na osnovu predloženih dokaza, utvrđivati da li su koautori emisije „Hit tvit“ preuzeli originalne idejne koncepcije i bitne segmente emisije „Utisak nedelje“, čiji je Olja Bećković autor od 1991. godine.

POVEZANE VESTI

Upravo kao autorsko delo, emisija je deponovana u Autorskoj agenciji od decembra 1995. godine. Pravni zastupnik, Olje Bećković, advokat Goran Draganić, priložio je u dva primerka USB sa prve dve emitovane emisije „Utisak nedelje“ iz 1991. godine i zatražio da se sasluša veštak koji je uradio uporednu analizu obe emisije, ali i da se sasluša Olja Bećković.

Zastupnik druge strane osporio je tužbu i naveo da nije jasno šta u emisiji „Utisak nedelje“ tačno čini autorsko delo Olje Bećković, uz konstataciju da bi trebalo saslušati tužene i veštaka režiserske struke, koji bi utvrdio kakva je idejna okolnost i sadržina emisije „Hit tvit“.

„Novinar Olja Bećković, tužilja, u ovom postupku traži samo da se utvrdi da li je došlo do povrede autorskih prava, ne traži nikakvu zabranu, ne traži nikakvu privremenu meru, ne traži nikakvu materijalnu ili eventualno nematerijalnu štetu. Mi imamo samo dva zahteva – da sud utvrdi da li je došlo do povrede autorskih prava, na autorskom delu „Utisak nedelje“ ili ne. I još jedna mala sitnica – ukoliko sud donese tu odluku, presudu objaviti u emisiji „Hit tvit“, naveo je Goran Draganić, advokat Olje Bećković.  

Naredno ročište zakazano je za 23. mart saslušanjem i Olje Bećković i tuženih – Željka Mitrovića, Verice Bradić i Gorana Gmitrića.