Tužilaštvo odbacilo prigovore na odbacivanje prijave protiv Milomira Marića

N1

Apelaciono javno tužilaštvo odbacilo je prigovore profesora Danijela Sinanija i Filozofskog fakulteta, kao i Slavko Ćuruvija fondacije, NUNS-a, NDNV-a i AOM-a na odluku Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da odbaci njihove krivične prijave protiv Milomira Marića, ali je istovremeno prijave dostavilo Trećem osnovnom javnom tužilaštvu.

Dve krivične prijave protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija u programu te televizije s nacionalnom frekvencije – i definitivno neće biti procesuirane, prenosi fondacija Slavko Ćuruvija.

Više javno tužilaštvo je krivične prijave profesora Sinanija i Filozofskog fakulteta protiv Marića za krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti prekvalifikovalo u drugo i lakše sankcionisano krivično delo – u povredu ugleda zbog rasne, verske, nacionalne ili druge pripadnosti – i dostavilo ih na postupanje Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Prema saznanjima Fondacije, Više javno tužilaštvo o preinačenju krivičnog dela i prosleđivanju krivične prijave nižem tužilaštvu nije obavestilo Filozofski fakultet i njegovog branioca, već su oni o tome saznali iz rešenja Apelacionog tužilaštva o odbačaju prigovora. U tom rešenju, u koje je Fondacija imala uvid, njihov prigovor na odluku Višeg tužilaštva odbacuje se kao neosnovan, a sama odluka Višeg tužilaštva ocenjena je kao „pravilna i utemeljena u zakonskim propisima“.

Apelacija, tako, nije imala primedbu na stav Višeg tužilaštva da izjave „prijavljenog Marića ne sadrže elemente krivičnog dela iz čl. 317 Krivičnog zakonika (izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti), imajući u vidu da on ni u jednom trenutku nije iskazao mržnju ili netrpeljivost prema nekom narodu ili etničkoj zajednici, već je izražavao svoje lične stavove u odnosu na tada aktuelnu temu“.

Primedbe Apelacionog tužilaštva nije bilo ni na zaključak Višeg tužilaštva koje implicira da su sporne Marićeve izjave istrgnute iz konteksta.

„Pojedine izjave koje su citirane u krivičnoj prijavi kao radnja izvršenja zasebno su izdvojene iz celokupne konverzacije, tako da su dobile drugačiji kontekst“, navodi se.

Više javno tužilaštvo je i u slučaju krivične prijave koju su podneli Slavko Ćuruvija fondacija i još tri novinarska i medijska udruženja zaključilo da u nastupu Milomira Marića ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti.

Prigovor Slavko Ćuruvija fondacije i tri novinarska i medijska udruženja na odluku Višeg tužilaštva Apelaciono tužilaštvo je takođe odbilo, ali u ovom slučaju zbog nedostatka osnova za podnošenje prigovora.

Obe krivične prijave podnete su protiv glavnog urednika TV Hepi Milomira Marića zbog vređanja profesora Danijela Sinanija u emisiji „Dobro jutro, Srbijo“ koja je na toj televiziji emitovana 30. septembra prošle godine.