Ambasador SAD: Neophodno da svi koji žive na Kosovu prihvate da je to država

Vesti 19. feb 202022:43 > 22:45
Podeli:
Izvor: AFP/Ozan Kose

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) na Kosovu Filip Kosnet izjavio je u Mitrovici da je Kosovo država, da će tako i ostati i da je neophodno da svi koji žive u njoj to prihvate.

On je, kako prenosi RTK2, govoreći u Društvenom klubu u Mitrovici izjavio da se Kosovo nalazi u periodu tranzicije, da međunarodna zajednica pruža pomoć već 20 godina, ali da to neće trajati zauvek.

„Mislim da ne treba zaboraviti prošlost, ali važno je razumeti je i iskoristiti je za izgradnju bolje budućnosti dva naroda“, kazao je američki ambasador.

Kosnet je rekao da SAD snažno podržavaju postojeći proces dijaloga pod vodjstvom EU, koji ima za cilj sveobuhvatni sporazum između Kosova i Srbije.

On dodaje da očekuje ukidanje takse na uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo.

„Smatramo da bi naredni korak u ovom procesu trebalo da bude sledeći – Kosovo odmah da ukine takse bez ikakvih preduslova i uvereni smo da će ukoliko se to desi i Vlada u Beogradu takodje napraviti pozitivne korake u ovom dijalogu. Smatramo da je vrlo važno ukinuti takse“.

Kosnet je kazao da SAD neće prestati sa podrškom Kosovu u slučaju da se takse ne ukinu.

„Ambasador Grenel nikada nije rekao da ćemo ukinuti pomoć Kosovu ili njegovim institucijama ukoliko se ne ukinu takse. Ipak, verujemo da će odustajanje od takse stvoriti mogućnosti za više ulaganja, jer u suprotnom teško je zamisliti više američkog ulaganja na Kosovu“, dodaje on.

Kosnet je rekao da veruje da premijer Aljbin Kurti ozbiljno shvata svoju odgovornost da bude vođa svih građana ove zemlje. Po njemu, za SAD su važne tri stvari kada je Kosovo u pitanju – mir, pravda i prosperitet i dodaje da su ove tri stavke međusobno povezane.