NUNS: Osuda napada predstavnika vlasti na Lekića i N1

Vesti 19. feb. 202018:10 > 18:10
Podeli:
Izvor: N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je "neprimerene uvrede" koje su funkcioneri i narodni poslanici vladajuće koalicije izrekli nakon prikazivanja dokumentarnog filma "Vladalac" o novinaru i bivšem predsedniku tog udruženja Slaviši Lekiću, akterima filma i Televiziji N1 koja ga je emitovala, saopštio je NUNS.

POVEZANE VESTI

U Skupštini Srbije su poslanici sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ upoređivali Lekića sa nacističkim zločincem Josefom Gebelsom i povezivali ga sa albanskom mafijom, a vređali su i novinare Jugoslava Ćosića i Vesnu Mališić, kao i druge sagovornike u filmu „Vladalac“, dodao je NUNS.

„Arhivski fakti iz političke karijere Aleksandra Vučića i izneta mišljenja novinara, istraživača i profesora o njegovom liku i delu, ne mogu i ne smeju biti povod da narodni poslanici, zloupotrebljavajući skupštinsku govornicu, brutalno napadaju i etiketiraju autore i emitera. Iz iskustva upozoravamo da ovakvo javno targetiranje novinara može da proizvede teže posledice po bezbednost naših kolega“, upozorilo je to udruženje.

NUNS će besprizorne napade državnih funkcionera uneti u svoju bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i medije, i, kako se dodaje, o ovom slučaju izvestiti međunarodne novinarske organizacije.