Juratović: Ne verujem da je "moćna zemlja" tražila da Priština uvede takse

Vesti 18. feb. 202019:09 > 19:39
Podeli:
Izvor: N1

Poslanik Socijaldemokratske partije i član Odbora za spoljne poslove u nemačkom Bundestagu Josip Juratović kaže da ne veruje da je bilo koja velika i moćna evropska zemlja tražila od Prištine da uvede takse, kako bi se Srbija navela da izađe iz dijaloga, kako je to izjavio predsednik Aleksandar Vučić. Juratović je u izjavi za N1 podsetio da je Brisel uvek kritikovao taj potez Prištine.

„EU je to kritikovala i još kritikuje, ali nema mehanizme da na direktan način utiče na uvođenje ili ukidanje taksi. Ali su svakom slučaju to je jedna tema gde mi jasno damo do znanja Prištini da to nije u redu“, rekao je Juratović.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Srbije, koji je izjavio da je jedna velika i moćna evropska zemlja tražila od Prištine da uvede takse s ciljem da se Srbija izvede iz dijaloga, Juratović kaže da ne veruje u to.

„I ne verujem da je to neka velika i moćna zemlja rekla. Ne verujem da se tako izjasnila. Ne verujem zašto bi nekome bilo u interesu u EU da se destabilizuje regija Zapadnog Balkana, a to je destabilizacija“.

Kaže i da je premijer Kosova Aljbin Kurti nagovestio da će ukinuti takse Srbiji i smatra da novoj vladi u Prištini treba dati 100 dana šanse jer je tek formirana.