Radomirović: U Ministarstvu neko zna kako je došlo do greške s Nedeljnikom

Vesti 18. feb 202017:32 > 17:33
N1

Ministarstvo odbrane ne treba da čeka istragu, već mora da objasni kako je došlo do informacija o tekstu koji nije objavljen, rekao je u Danu uživo Vladimir Radomirović, predsednik UNS.

Udruženje novinara Srbije ocenilo je danas da je neophodno da tužilaštvo naloži istragu i javno saopšti da li je bilo neovlašćenog presretanja komunikacije novinara lista Nedeljnik i nekadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca.

„Pošto je reč o Ministarstvu odbrane koje ima solidnu PR službu, mislim da nije dovoljno da oni kažu da je reč o grešci, oni moraju da objasne kako je došlo do greške, kako je moguće da izdaju saopštenje u kojem komentarišu tekst koji nije objavljen. Kako su došli do informacija o tom tekstu? Nedeljnik tvrdi da je možda reč o presretnutim komunikacijama, ali bilo bi najbolje i Ministarstvo treba ne da čeka istragu, već u Ministarstvu neko zna kako je došlo do te greške, i oni to moraju da objave“, istakao je Radomirović.

Kako je dodao, u Srbiji postoji duga istorija praćenja novinara i zato je važno da Ministarstvo odbrane objasni sve detalje ovog slučaja kako ne bismo ostali u nedoumici kako je do ovih informacija došlo.

„Da li je neko nekome prosledio neki mejl ili je redakcija Nedeljnika na nekim merama – to treba utvrditi, ali prvi korak je da Ministarstvo objasni kako je moguće da su komentarisali tekst koji nije objavljen“, dodao je.

Govoreći o oštećivanju službenog vozila televizije N1 u Nišu, on je kazao da treba utvrditi da li je to povezano sa jučerapnjim emitovanjem dokumentarnog filma „Vladalac“.

„Opasna je svaka vrsta takvog oštećenja imovine, pogotovo jer je reč o televiziji koja je jedina kritički nastrojena prema vlasti. Treba utvrditi sve okolnosti“, istakao je.

Udruženje novinara Srbije će se povući iz komisija na konkursima Ministarstva kulture zbog privilegovanja nereprezentativnih udruženja ukoliko Ministarstvo ostane pri sadašnjoj raspodeli mesta. Ovo nije pvi put da predstavnici medijskih udruženja imaju krušne zamerke na način sprovođenja konkursa sa sufinansiranje medijskih sadržaja.

Radomirović je rekao da su konkursi bitni jer su za mnoge medije način da prežive godinu, kao i da treba da obezbede građanima bolje informisanje.

Ono što se dešava, međutim, kako je naveo, jeste da novac odlazi medijima ilil firmama koje nemaju veze sa informisanjem, koji ne pravdaju kako su novac sa konkursa potrošili, i umesto da doprinose obiljem izvora informisanja građana, to je postalo šema da se novac prebaci u džepove onih koji su podobni vlastima.