Nemački poslanik: Bojkot izbora će još više učvrstiti Vučićev režim

Vesti 18. feb 202016:26 > 16:39
Tanjug/Sava Radovanović

Poslanik Socijaldemokratske partije u nemačkom Bundestagu, Josip Juratović, rekao je u Beogradu da će bojkot predstojećih parlementarnih izbora od strane većeg dela opocije još više učvrstiti na vlasti aktuelni režim na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

On je, govoreći na skupu „Evropske integracije Srbije 2016 – 2020: Koliko smo napredovali ka članstvu u EU“, ocenio da političke stranke treba da se bore za ulazak u parlament, za koji je rekao da je hram demokratije. 

„Znamo da je ugrožena sloboda medija, znamo kako sudstvo fukcioniše, ali to se neće promeniti bojkotom izbora“, rekao je Juratović, koji je član odbora za Spoljne poslove Bundestaga i Odbora za pitanja Evropske unije. 

Govoreći o perspektivama Zapadnog Balkana, on je ocenio da su promene neophodne, ali da nisu moguće dok u državama u regionu postoje takozvane „ratničke strukture“ i dok ne dođe na vlast nova generacija mladih ljudi koji će biti jasno fokusirani na cilj kako graditi budućnost, a prošlost ostaviti istorijskim knjigama.

„Imamo populističke lidere koji koriste postojeće stanje da bi profitirali na izborima. Nikome se od njih ne žuri u EU jer pate od sindroma Sanadera, nikome se ne žuri u zatvor“, rekao je poslanik Bundestaga.

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader, kome se sudilo zbog više slučajeva korupcije završio je u zatvoru.

EU ima svoje probleme već dugo i treba da se zapita šta želi, šta je njen cilj, kako da odgovori na sve veći nacionalizam, rekao je Juratović i naveo da se zalaže za jaku i jedinstvenu Evropu po ugledu na SAD, koja će moći da rešava ključna globalna pitanja, ravnopravno sa Kinom, Rusijom i Amerikom.

EU ima razumevanja za saradnju Srbije s Rusijom i Kinom, ali…

Prema njegovim rečima, EU ima razumevanja za privremenu saradnju Srbije sa Rusijom i Kinom, ali ukazuje da postoji skepsa što se tiče političkih odnosa.

Ne možete imati bliske političke odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i Komunističkom partijom Kine i istovremeno tvrditi da delite vrednosti EU, poručio je Juratović.

Upitan kako komentariše izjavu bivšeg predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera da nema proširenja EU do daljeg, Juratović kaže da takva ocena nije realna jer „otkud on zna da se sutra u zemljama Zapadnog Balakana neće stvoriti jedan demokratski talas koji će za par godina stvoriti stabilne institucije“. 

„Jedna strana evrointegracije jeste ispunjavanje uslova za pristupanje EU, ali s druge strane to je proces da bi se stvorila funkcionalna država, a mi pokušavamo da motivišemo države Zapadnog Balkana da upravo to učine“, naveo je Juratović. 

On je izrazio uverenje da će se do polovine godine otvoriti pretpristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom. 

„Ja se stvarno nadam da će se probuditi demokratski duh, pravi demokratski duh, gde će se poštovati demokratske slobode, slobode medija, slobodne i funkcionalne instutuije i kada se sve to dogodi, evrointegracije će ići po automatizmu“, rekao je Juratović.