Lekić o "Vladaocu": Bilo bi bolje da se Vučić oglasio posle drugog dela

Vesti 18. feb 202012:54 > 12:59
N1

Bez obzira što je Aleksandar Vučić glavni junak ovog serijala, "Vladalac" nije samo zapis o njemu, već i tužna priča o "pustoši koju prouzrokuje autokrata okružen oholim pojedincima u vrhu vlasti i društvenom sunovratu ljudi u čije ime oni vladaju", rekao je za Fonet Slaviša Lekić, autor dokumentarnog serijala o predsedniku Srbije.

Da je bilo ko drugi, bez da je odgledao dokumentarni serijal „Vladalac“, ocenio „da je tu reč o četiri sata nepatvorene mržnje“, sa njim bi valjalo ući u ozbiljnu polemiku, ocenio je Lekić.

Ali, kako je tu tezu u „Ćirilici“ Milomira Marića zastupao lično Aleksandar Vučić, čovek kome je, kako smatra Lekić, „zaobilaženje istine velika slabost“, bespredmetno je objašnjavati da je „Vladalac“ samo „dokumentovana i argumentovana naracija o uspesima i padovima gotovo osam godina najmoćnijeg čoveka u Srbiji“.

POVEZANE VESTI

Kako Lekić objašnjava, serijal se bavi i „vođinim okruženjem i perspektivama, njegovim grandioznim osećajem sopstvene važnosti, egzibicionističkom željom za neprestanom pažnjom i divljenjem, zaokupljenošću fantazijama o neograničenom uspehu i nerealnim ciljevima, obuzetošću nadom da se rukovodi visokokomoralnim principima“.

Serijal se bavi i Vučićevim „ubeđenjem da je ono što je dobro za njega dobro i za državu i čvrstom verom da nacionalni interes i nacionalna bezbednost zavise samo i isključivo od njega i njegovog opstanka na vlasti“, precizirao je Lekić.

Osim „paušalne ocene da je reč o proizvodu mržnje“, Lekić podseća na zamerke predsednika i voditelja i zbog „crne pozadine“ i „mrtvačke muzike“, ističući da je „saglasan sa ovim oštroumnim kritičarskim opaskama“.

On napominje da te zamerke idu na „pleća rediteljke“, koja nije „uslišila njegovu molbu“ da serijal bude snimljen u ambijentu „Parova“, „uz nežnu pratnju tonova najvećih hitova Ace Lukasa“.

Konačno, neistina je da „film“ traje četiri sata, „sem ako Aleksandar Vučić nije imao uvida u prvu, izvornu verziju ovog rada“, što Lekića „ne bi začudilo“, budući da je reč o „dve emisije od po sat i po“.

„Bilo bi daleko bolje da se predsednik oglasio posle druge epizode ‘Vladaoca'“, smatra Lekić, koji veruje da bi „impresije bile konkretnije, i živopisnije, da ne kaže žučnije“.