Priština obeležava godišnjicu proglašenja nezavisnosti Kosova

Vesti 17. feb 202012:40 > 12:42
N1

Predsednica Skupština Kosova Vjosa Osmani izjavila je povodom 12. godišnjice proglašenja nezvisnosti, da Kosovo danas "ne samo da diše slobodno već stvara novi imidž i vrednosti za svet". Ona je na svečanoj sednici parlamenta koja je počela intoniranjem himne Kosova, rekla da se danas "male zastave i velika srca vijore u svim opštinama na Kosovu".

„Danas naše Kosovo ne samo da diše slobodno već stvara novi imidž i vrednosti za svet. Džudisti su uklesali ime Kosova na stotinu mesta. Oni su nas doveli u situaciju da plačemo od radosti i smejemo se iz zadovoljstva, učinili su da državu Kosovo vole svi. Uspesi studenata u svetu dali su nadu da će ova zemlja sijati“, kazala je predsednica kosovskog parlamenta.

 Svečanoj sednici su prisustvovali na počasnim mestima najbolji sportisti, kulturni stvaraoci i umetnici Kosova.

Osmani je podsetila na ličnosti koje su po njenim rečima, dale pečat borbi za slobodu i nezavisnost Kosova, posebno pominjući bivšeg predsednika Kosova Ibrahima Rugovu, prvog komandanta OVK Adema Jašarija i „sve pale za slobodu“.

Ona je rekla da je Kosovo pošlo putem nezavisnosti u saradnji sa prijateljima iz međunarodne zajednice.

N1

„Mi ih danas molimo da ostanu zajedno sa nama i pored nas u ostvarivanju volje građana, u ekonomskom razvoju i evropskim integracijama. Zahvalni smo SAD sa kojim imamo neraskidivo prijateljstvo“, kazala je Osmani.

Ocenila je da Kosovo danas „više nego ikada“ stremi da se integriše u zajednicu evropskih naroda.

„Mi ćemo produbiti napore za državnost, zato nam je sada potreban institucionalni patriotizam. Danas treba da se obavežemo da jačamo državu Kosovu, da ćemo braniti svaki pedalj Kosova i da dokažemo da je 17. februar nepovratan i da se ne može dovesti u pitanje“, kazala je Osmani.

Svečanoj sednici Skupštine Kosova nisu prisustvovali poslanici Srpske liste.

N1

Pre svečane sednice u 8 časova u prostoru između zgrada Vlade i Skupštine Kosova je uz zvuke himne i u prisustvu predsednice parlamenta Vjose Osmani i premijera Aljbina Kurtija podignuta zastava Kosova.

Potom su Osmani i Kurti u selu Prekaze u opštini Srbica položili cveće na grobove prvog komandanta OVK, Adema Jašarija i članova njegove porodice, a zatim i vence na grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, i Adema Demaćija.

To je inače prvi put da je Kurti obišao grob Ibrahima Rugove i položio cveće.

Posle svečane sednice parlamenta, Kurti i Osmani obišli su pripadnike Bezbednosne snage Kosova u kasarni „Adem Jašari“.

U 16 časova predsednik Kosova Hašim Tači obišao je pripadnike BSK, dok od 18 časova organizuje prijem za predstavnike institucija Kosova, diplomatski kor i druge zvanice.

N1