Server za Glas Amerike: Nisam siguran da je Beograd spreman na reciprocitet

Vesti 17. feb 202010:17 > 10:23
N1

Nema mnogo zemalja koje su postigle više tokom dvanaest godina postojanja, rekao je povodom godišnjice nezavisnosti Kosova Danijel Server, profesor vašingtonskog univerziteta Džons Hopkins, prenosi Glas Amerike.

Ukazujući da se ni za jednu državu ne može reći da je u potpunosti stabilna, profesor Server u razgovoru za Glas Amerike, napominje da je na Kosovu nedavno formirana nova demokratska vlast.

„Koja je zasnovana na rezultatima slobodnih izbora. Mediji na Kosovu su uglavnom slobodni. Ustavni sud neprekidno demonstrira samostalnost u odnosu na ostale grane vlasti. Civilni sektor je razvijen, kao uostalom, i opozicija. Zabeležen je rast u ekonomskoj sferi – imajući u vidu slabiji napredak na području Evropske unije“, smatra američki stručnjak za Balkan.

Danijel Server detektuje korupciju kao jedan od najvećih problema savremenog Kosova, s kojim se, kako kaže, muče i ostale države Zapadnog Balkana.

„Netransparentne državne nabavke i nepotizam deluju kao najveći problemi kosovskog društva. Očekujem da se nove kosovske vlasti tim problemima posvete na najbolji način – kako bi eliminisale privilegije koje su uveli njihovi prethodnici dok su bili na državnim funkcijama. Takođe, Kosovo se suočava sa aktivnim nastojanjima podrivanja institucija i ustrojstva što sprovodi njegov veći i moćniji sused – Srbija. Kampanja koju vodi, čija je svrha povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova, kao i nastojanje da održava političku kontrolu nad Srbima koji žive na teritoriji Kosova, predstavljaju ozbiljne prepreke“, kaže profesor Server.

Ramuša Haradinaja je na mestu premijera nasledio bivši opozicinar Aljbin Kurti, aktivista i političar, koji je tokom godina isticao tvrde stavove prema srpskim političarima i politici koju vode prema Kosovu. Danijel Server smatra da novi predsednik kosovske vlade neće menjati pristup prema Srbiji.

„Premijer Kurti jasno je predočio da će tražiti da odnosi sa Srbijom budu zasnovani na reciprocitetu. Nisam siguran da je Beograd spreman na to, iako mislim da Kurti to s pravom traži. Ne očekujem neke značajnije pomake u odnosima dveju strana do okončanja aprilskih parlamentarnih izbora u Srbiji“, smatra Server.

Na pitanje „da li je ovo godina u kojoj će Kosovo postati član Ujedinjenih nacija, Interpol-a i UNESCO-a“, Server kaže da je to „prilično neizvesno, imajući u vidu protivljenje Srbije i Rusije“.

„Pitanje članstva u Interpolu i UNESKO može biti rešeno za jedan sat – ukoliko se Srbija saglasi. Mislim da bi to trebalo i da učini. Kada je reč o Ujedinjenim nacijama to je mnogo teže pitanje, jer će, potpuno nezavisno od Beograda, Moskva to skupo pokušati da naplati od Vašingtona. Što Vašington neće želeti da učini“, kaže Server.

Server smatra da „Tači daje sve od sebe da ostane u igri“.

„Jedan od pokazatelja je i uloga koju je imao u zaključenju pisma o namerama o uspostavljanju aviolinije, čemu je posredovao ambasador Ričard Grenel, specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine. Međutim, Ustavni sud Kosova doneo je odluku da su pregovori sa Beogradom odgovornost kosovske vlade. A ne parlamenta ili predsednika. Ovo je poslednja godina koju će Tači provesti na funkciji predsednika i to u kohabitaciji sa svojim žestokim političkim protivnicima. Nije u poziciji na kojoj bi mu trebalo pozavideti“, rekao je Server.