Bodrožić: Ministar odbrane jedna od najvećih sramota u novijoj istoriji Srbije

Vesti 17. feb 202008:56 > 09:02
N1

Predsednik NUNS Željko Bodrožić ocenio je u Novom danu da je "ministar odbrane jedna od najvećih sramota koju je Srbija doživela u novijoj istoriji". "Ja da sam oficir VS, ja bih se dobro zapitao svako jutro kad obučem uniformu i stavim šapku kome ja to salutiram i zašto ja ovo dozvoljavam. I to se i dešava, mnogi oficiri odlaze iz vojske. Ova ratna politika koju vodi ministar odbrane iz dana u dan sigurno ne vodi ničem dobrom, mislim da i ovako teško popravljivu sliku o nama iz devedesetih takvom retorikom ne možemo popraviti", kaže Bodrožić.

Kako je rekao Bodrožić, ne veruje šefu Izvršnog odbora SNS Darku Glišiću da „ih ne plaši bojkot“.

„Mislim da je bojkot uspeo da dobrano uzdrma tu silinu i ono vlasti koju su oni emitovali svih ovih godina, nisam ih do sada video da su bili u defanzivi. Spuštanje cenzusa govori da ih bojkot debelo žulja i da će na sve načine pokušati da stvore privid da su izbori legalni i legitimni“, kaže on.

POVEZANE VESTI

Ipak, kaže da će „osnovna opoziciona snaga ostati van borbe i da to krnji legitimitet“.

„Oni su svojom mašinerijom uspeli ovih godina da otupe svaku akciju opozicije, jedino su izgledali u defanzici na početku protesta“, kaže Bodrožić.

Govoreći o kampanji bojkota, Bodrožić kaže da mu se čini da opozicija „treba jasnije da artikuliše svoje poruke građanima“.

„Ovo što se dešava sa Šapcem i Paraćinom govori da nisu imali jasnu strategiju, da nisu imali plan A i plan B za ovakve vanredne situacije. Opozicija nema još potpunu artikulaciju onoga što žele da ponude građanima kada ih pozivaju na bojkot“, kaže.

Dodaje da je „vlast delovala prilično unezvereno kada se protest prošle godine proširio po svim gradovima“.

Komentarišući izbore, kaže da bi „u normalnoj zemlji bili razdvojeni“.

„Imamo anomaliju da se uglavnom raspisuju opšti izbori, samim tim lokalni izbori padaju u zapećak. Aleksandar Vučić je kandidat za gradonačelnika, predsednika opštine, ispod njegovog imena se može provući svako, to je loše za funkcionisanje lokalnih samouprava“, kaže on.

Osvrćući se na izjavu gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića da „bi bila izdaja da vlast prepuste Sandokanu“, Bodrožić kaže da „mi Sandokana imamo u Vladi Srbije“.

„Ako je tu, može biti u bilo kom gradu. Sakrili su se iza imena vođe i upravljaju tim gradovima. Mnogi od nas koji smo ovih godina išli u Šabac gajimo sentiment prema tom gradu, ljubomorni na njihovu slobodu. Legitimno je da svako misli da u ovom nenormalnom okruženju da zadrži ostrvce slobode, navikli smo se na ta ostrvca. Imamo dilemu u NUNS – da li sačuvati te male oaze slobode ili da postanemo slobodno društvo“, kaže on.

Ministarstvo odbrane uputilo je izvinjenje listovima Kurir i Nedeljnik zbog greške svog PR tima koji je naveo da je ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao na tekst u Nedeljniku, dodajući da se reakcija odnosila na tekst u Kuriru.

Bodrožić kaže da je „ministar odbrane jedna od najvećih sramota koju je Srbija doživela u novijoj istoriji“.

„Ja da sam oficir VS, ja bih se dobro zapitao svako jutro kad obučem uniformu i stavim šapku kome ja to salutiram i zašto ja ovo dozvoljavam. I to se i dešava, mnogi oficiri odlaze iz vojske“, kaže on.

Dodaje da „zabrinjava da je ministar faktički zarobljen u devedesetim“.

„Ratnohuškačka kampanja traje iz dana u dan, ne može da ide u okolne zemlje normalno, kao što bi u 21. veku trebalo da ide svaki ministar odbrane, naročito zbog poruka koje šalje predsednik – da smo za mir, da Srbiji nikako ne odgovaraju sukobi. Ova ratna politika koju vodi ministar odbrane iz dana u dan sigurno ne vodi ničem dobrom, mislim da i ovako teško popravljivu sliku o nama iz devedesetih takvom retorikom ne možemo popraviti“, kaže Bodrožić.