Tepić tvrdi da smo u "građanskom ratu", Vuk Stanković kaže – neće biti sukoba

Vesti 16. feb 202012:55 > 13:00
Podeli:
Izvor: FoNet/Ognjen Stevanović

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić tvrdi "da smo mi u građanskom ratu, samo što on još uvek nije proglašen i što se još uvek ne puca", dok politički analitičar Dejan Vuk Stanković veruje da latentne i duboke podele među građanima neće dovesti do fizičkih sukoba na ulici.

„Koliko mediji mogu da deluju destruktivno na prvi pogled, toliko deluju i kao neka vrsta filtera za izbacivanje tog ogromnog naboja“, izjavio je Stanković za FoNet.

On objašnjava da „ljudi odu, daju intervju na televiziji, ispričaju se i isprazne se“, ali ipak ne isključuje mogućnost, da se, uprkos tome, desi nekoliko incidenata „slabijeg intenziteta“.

Najnoviji talas pretnji, uvreda i govora mržnje usmeren ka nekim javnim ličnostima, Stanković tumači kao dubinski karakter aktuelne političke krize koji neminovno vodi u zaoštravanje.

„Čim vi nemate institucionalne rasprave o političkom poretku, čim se stvari događaju isključivo u medijima, čim ulica postane faktor u politici, onda i retorika mora da se zaoštri“, ukazao je Stanković.

Kako je precizirao, obrasci naše političke kulture podrazumevaju da se mnogo više gaji negativna kampanja, nego dijalog i uzajamno razumevanje među akterima. 

U našoj političkoj kulturi, predočio je Stanković, nema ni racionalnosti, ni tolerancije, ni jednake slobode.

Prema njegovim rečima, politički protivnik se doživljava kao neprijatelj, a ne kao konkurent, sloboda je rezervisana samo za sebe i otuda jezik pretnji, jezik optužbi i kontraoptužbi.

Stanković misli da je taj talas toliko moćan, da u ovom trenutku ne postoje socijalne kočnice koje bi mogle planski da ga zaustave.

On je uveren „da smo mi taoci jednog obrasca političke kulture i komunikacije, i da je potrebno da prođe dugo vremena da bi se tako nešto prevladalo“, što je zadatak za neku buduću generaciju političara.

Izvor : FoNet/Aleksandar Mijailović

Ekstremisti i podrška države

Sasvim drugačije misli Marinika Tepić, koja je rekla da ekstremisti, šovinisti i podmlaci ekstremističkih organizacija imaju podršku državnih organa, donosilaca odluka i najviših državnih zvaničnika.

Ona „nema problem sa fašistima ili sa neonacistima, već sa državom koja nema problem sa njima“.

Kako je ocenila Tepić, „oni su sada pušteni s lanca, ali je pitanje koliko dugo mogu da budu kontrolom“.

Kao redovna meta napada i pretnji, ona napominje da ne strepi od predsednika radikala Vojislava Šešelja, od Gorana Davidovića Firera, ili od Aleksandra Vučića.

Strepi od „malih nesrećnih ljudi“ koji su ostali bez posla, koje je ostavila supruga ili ne mogu da obezbede pristojan život svojoj deci“.

Oni svakog dana slušaju da ste vi glavni krivci za njihovu nesreću i zato ne možete da kontrolišete da li će vas neko napasti na ulici, ocenila je Tepić.

Kako je naglasila, ni od naprednjaka, ni od Vučića ne očekuje da učine bilo šta po tom pitanju, jer su oni generatori svega toga.

Tepić, međutim, gaji nadu da će se u tužilaštvu probuditi savest i da će se nešto ipak uraditi „dok đavo ne odnese šalu“, jer smo, kako upozorava, „ušli u crveno“.

S druge strane, napade na Mariniku Tepić, novinarku Vesnu Mališić i druge javne ličnosti, Stanković vidi kao posledicu korišćenja „velikih reči, zlih metafora i lažnih analogija“.

„Ni Vesna Mališić, ni Marinika Tepić nisu od juče. I one znaju da kad upotrebe žestoku reč, na tu žestoku može da usledi i žešća“, obrazložio je Stanković.

„Latile su se mača, moraju da očekuju da će mač biti izvađen i sa druge strane“, rekao je Stanković, koji se ipak nada da se, zbog toga, neće desiti ništa što bi im ugrozilo bezbednost i fizički integritet.

Sama Marinika Tepić kaže da se trudi da ne razmišlja o eventualnoj opasnosti i da bi bilo najstrašnije kada bi na ulici počela da se okreće iza sebe.

„Ono što je najproblematičnije jeste što na moju decu to ostavlja mnogo dublji trag nego što mi kao roditelji uspevamo da objasnimo“, zaključila je Tepić.