Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću između Starog i Novog dvora

Vesti 16. feb 202009:34 > 09:36
Podeli:
Izvor: Wikipedia

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće podignut u Beogradu između Starog i Novog dvora na Terazijama, odnosno između zgrade Skupštine grada i zgrade Predsedništva.

Predsednik Odbora za podizanje spomenika, dramski pisac i akademik Dušan Kovačević izjavio je za Večernje novosti da spomenik treba da bude reprezentativan i klasičan.

„Pod klasičnim se podrazumeva da ne predstavlja neku vrstu eksperimenta. Mora da bude oličenje Aleksandra, koji je, pre svega, kod nas poznat kao oslobodilac“, rekao je Kovačević.

On je podsetio da su tokom nacističke i komunističke vladavine u Jugoslaviji srušena 132 spomenika kralju Aleksandru, od kojih su tri bila reprezentativna: Meštrovićev na Cetinju, Augustinčićev u Skoplju i Dolinarov u Ljubljani.

Odbor za podizanje obeležja najbliži je ideji da se statua podigne po ugledu na neki od spomenika koji su postojali u vreme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, odnosno Jugoslavije.

Novosti dodaju da će skulptura na konju monarha ubijenog 9. oktobra 1934. godine u Marseju, biti okrenuta ka Devojačkom parku, odnosno ka spomeniku ruskom caru Nikolaju, koji je krstio kralja Aleksandra.

Inicijativa o podizanju obeležja, pišu Novosti, potekla je od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao građanina.