Pešić: Profašističke i ekstremističke grupe su pod kontrolom Vučića

Vesti 15. feb 202019:50 > 20:05
Vesna Fifa

Sociološkinja Vesna Pešić rekla je da su profašističke i ekstremističke grupe koje deluju u Srbiji deo državnog sistema i da se nalaze pod kontrolom Aleksandra Vučića.

Pešić je na tribini „Srbija kao nedovršena država“, koja je održana u Novom Sadu, konstatovala da je Vojislav Šešelj „glavni vođa fašističke ideologije u Srbiji“ i da je on u potpunosti zaštićen od vlasti. 

„Ako vođa fašističke ideologije Vojislav Šešelj sedi u prvom redu Skupštine, ako njegovi ispadi ne podležu nikakvom kažnjavanju, a vlast čak odbija i da se ogradi od njih, onda ne treba da čudi to što su brojne profašističke i ekstremističke organizacije u Srbiji dobile krila“, rekla je Pešić. 

Pešić je dodala da je pojava ovih organizacija posledica toga što Srbija „uporno“ odbija da se „suoči sa svojom prošlošću“.

Advokat Slobodan Beljanski je rekao da država Srbija „možda ne sprečava direktno“ slobodu govora i mišljenja, ali isto tako „ne sprečava one koju tu slobodu sprečavaju“. 

„Ti neprijatelji slobode su produžena ruka vlasti, i u tome vidim osnovni motiv zašto država podržava i podstiče ekstremnu desnicu i njen rast“, rekao je Beljanski. 

On je istakao da se u Srbiji dugo već „usađuje kult ličnosti“ predsednika Aleksandra Vučića. 

„U pitanju je kult ličnosti koja ima nisku harizmu, oskudno znanje, još oskudniju uljudnost, sa odsustvom je osećaja za meru i uvažavanje prava drugih, sa naglašenim mesijanskim kompleksom, nametljivošću i sklonošću svakovrsnom preterivanju“, rekao je Beljanski. 

Sudija Miodrag Majić je istakao da su „svi uslovi za bujanje fašističkih organizacija u Srbiji ispunjeni“.

„Imamo izraženu nejednakost, materijalno siromaštvo, siromaštvo duha, katastrofalno obrazovanje, a vreme duboke krize proizvodi opskurne političke ličnosti“, rekao je Majić.

Pravnica i kolumnistkinja portala „Peščanik“ Sofija Mandić rekla je da su pripadnici ekstremističke i profašističke organizacije u Srbiji – „deca negacije zločina iz ’90-tih“.

„Učesnici tih događanja nisu među njima, oni su sada u godinama. Neki od njih su osuđeni, protiv mnogih od njih nikada nije ni podignuta optužnica. Često, recimo, vidim haškog osuđenika Veselina Šljivančanina kako se lepo obučen šeta glavnim gradom, uzdignutog nosa“, rekla je Mandić.

Ona je dodala da je veoma važno da se insistira na suočavanju sa prošlošću i dodala da su i postnacističkoj Nemačkoj trebale decenije da se suoči sa strašnim zločnima počinjenim u njeno ime. 

Književnik Saša Ilić, ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade za roman godine, rekao je da je u Srbiji na delu – „izdaja intelektualaca“.

„Za Srbiju je izlaz da se intelektualci pobune, da dignu svoj glas, i tek tada će građani i društvo početi da funkcionišu“, rekao je on.

Ilić je istakao da ovogodišnji napad grupe književnika na Ninovu nagradu za roman godine vidi kao „napad na ovaj nezavisni nedeljnik“ zbog njegove uređivačke politike i afera koje je otvorio. 

„Nezavisni mediji su pod velikim pritiskom, a ako oni prestanu da postoje, živećemo u potpunom mraku“, rekao je Ilić. 

Tribinu „Srbija kao nedovršena država“ organizovali su Pokret „Novi optimizam“ i Vojvođanski kulturni klub „Vasa Stajić“, a održana je u novosadskom hotelu „Putnik“. 

Pre tribine, „Novi optimizam“ i VKK „Vasa Stajić“ potpisali su protokol o saradnji.