Gojković u Orašcu: Srpski narod nikada neće odustati od svoje slobode

Vesti 15. feb 202013:47 > 13:59
Tanjug / Milica Nikolić

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović položili su u Orašcu vence na spomenik voždu Karađorđu u okviru svečane ceremonije obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, Gojković je čestitala građanima Srbije Dan državnosti i istakla da obeležavajući Sretenje danas, jedan od najvažnijih datuma u novijoj istoriji, istovremeno slavimo slobodu i neprolaznu potrebu našeg naroda da živi u svojoj kući.

Gojković je naglasila da je u Orašcu započeo put ka slobodi i obnavljanju srpske države „i da na tom mestu i danas stojimo ponosno i dostajanstveno, te da taj plamen slobode, koji je bio naša vodilja u mnogim teškim vremenima, i do danas gori“.

Tanjug / Milica Nikolić

Gojković je napomenula da je te sudbonosne 1804. godine, samo nešto više od decenije nakon prve buržoaske revolucije na svetu u Francuskoj, Prvi srpski ustanak označio početak epohe nacionalnog oslobođenja u čitavoj Evropi, kao i da nakon tog događaja, srpski narod u svojoj državi i na čitavom prostoru na kome živi više nikada nije i nikada neće pristati da bude pokoren, niti će odustati od svoje slobode.

Predsednica Skupštine Srbije je navela da je skup u Orašcu ne samo utvrdio put oslobođenja, već je i osnova svih kasnijih narodnih skupština, pa tako i one Velike narodne skupštine u Kragujevcu, na kojoj je 30 godina kasnije, upravo na Sretenje 1835. godine, Srbija dobila i svoj prvi ustav – Sretenjski ustav, jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih tog vremena.

Tanjug / Milica Nikolić

Gojković je naglasila da su i danas pred našim narodom izazovi, sa kojima mora mudro da se nosi, kao i pre 216 godina, i mnogo puta u našoj istoriji, i da se naš narod i tada, kao i u ovim savremenim okolonostima, vodi pre svega, neprolaznim vrednostima slobode.

„Da bi smo i danas sačuvali našu slobodu i nezavisnost, utemeljenu na principijelnoj politici i vojnoj neutralnosti, moramo da nastavimo da razvijamo našu državu. Danas smo zahvaljujući politici našeg predsednika Aleksandra Vučića politički i ekonomski stabilna država, poštovana u svetu, koja strpljivo obnavlja stara i gradi nova prijateljstva i na Istoku i na Zapadu“, poručila je Gojković.

Tanjug / Milica Nikolić

Ukazujući da nam i u ovom vremenu bremenitom izazovima treba i Karađorđeve hrabrosti da vodimo nezavisnu politiku i branimo pravo našeg naroda da sam donosi svoje odluke, ali i Miloševe mudrosti, Gojković je rekla je da „nastojimo da ojačamo i osnažimo Srbiju, da sačuvamo njen teritorijalni integritet i suverenitet, da brinemo o našem narodu svugde gde žive, i u Republici Srpskoj i u Crnoj Gori, u čitavom regionu“, navedeno je u saopštenju.