UNS: Povlačenje članova iz komisija ako Ministarstvo ostane pri raspodeli mesta

Vesti 15. feb 202011:23 > 11:24
N1

Izvršni odbor Udruženja novinara Srbije odlučio je da se članovi Udruženja imenovani u komisije za ocenu medijskih projekata na konkursima Ministarstva kulture i informisanja povuku ukoliko Ministarstvo ostane pri raspodeli mesta u komisijama u kojima su dali prednost članovima nereprezentativnih novinarskih udruženja.

U saopštenju UNS ističe se je Ministarstvo kulture i informisanja u komisije izabralo tri predstavnika Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS), tri člana Društva novinara Vojvodine (DNV) i tri člana Društva novinara Niša (DNN).

Takođe se navodi da su predsednici PROUNS i DNN, kao i generalna sekretarka PROUNS, izabrani u komisije kao nezavisni medijski stručnjaci.

Naglašavaju i da dva najreprezentativnija novinarska udruženja UNS i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) imaju ukupno sedam članova u komisijama.

„Udruženje novinara Srbije poziva Ministarstvo kulture da ne obesmišljava proces projektnog sufinansiranja privilegovanjem nereprezentativnih udruženja čiji su predstavnici dokazali svoju nestručnost i pristrasnost na lokalnim konkursima dodeljujući, suprotno propisima, novac poreskih obveznika medijima koji su rekorderi u kršenju Kodeksa novinara Srbije“, poručuju iz UNS.