Počasna artiljerijska paljba na Kalemegdanu povodom Dana državnosti

Vesti 14. feb 202019:05 > 19:11
Izvor: Ministarstvo odbrane

Pripadnici Gardijskog bataljona su sa Savskog platoa na Kalemegdanu izveli počasnu paljbu sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa, povodom Dana državnosti Srbije.

Počasnoj paljbi prethodio je promenadni defile Reprezentativnog orkestra Garde od Trga Republike do Kalemegdana, koji je započeo uz zvuke „Marš na Drinu“, potom su se na repertoaru smenjivali srpski marševi „Kraljeva garda“, „Miloš Veliki“ i „Aleksandar Prvi“.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Vojni orkestar Niš izveo je promenadni defile od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra.

Ministarstvo odbrane

Povodom Dana državnosti, Vojni muzej na Kalemegdanu biće otvoren za posetioce 15. i 16. februara od 10 do 17 časova, a ulaz je besplatan.

Dan državnosti Srbije ustanovljen je u znak sećanja na 15. februar 1804. godine, kada su srpski ustanici, predvodjeni Đorđem Petrovićem Karađorđem, na Zboru u Orašcu pokrenuli Prvi srpski ustanak, čime je počela obnova srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Istog datuma 1835. godine donet je Sretenjski ustav, prvi moderni Ustav Srbije.