Jovanović na sudu: Nudili mi mito sredinom 2019, da se slučaj gurne pod tepih

Vesti 14. feb 202014:27 > 15:41
N1

Novinar portala Žig info Milan Jovanović, kom je pre više od godinu zapaljena kuća, pred sudom je rekao da mu je sredinom 2019. nepoznata osoba nudila mito, kako bi se ceo slučaj gurnuo pod tepih.

Naveo je da su advokati okrivljenog Dragoljuba Simonovića, bivšeg predsednika opštine Grocka, sudu predložili svedoke koji su u srodstvu sa Simonovićem ili su mu prijatelji. Oštećeni Jovanović je kazao da je bivši predsednik opštine Grocka na prethodnim ročištima uglavnom iznosio neistine kao i ostali okrivljeni. Kaže da mu je na današnjem suđenju bilo uskraćeno pravo da iznese dokaze koji, kako navodi, potvrđuju da je Dragoljub Simonović povezan sa visokim zvaničnicima u MUP-u Srbije.

POVEZANE VESTI

Tokom ročišta sudija i advokati okrivljenog su uglavnom Jovanoviću postavljali pitanja koliko iznosi popravka za kuću koja je izgorela, koliko je novca za to prikupio i od koga, da li za sve što je rađeno ima račune… Jovanović je odgovorio da se sve to nalazi u Fondaciji Slavko Ćuruvija.

Novaković promenio iskaz, tvrdi da je priznao pod

Igor Novaković, koji je optužen za učestvovanje u paljenju kuće novinara iz Grocke Milana Jovanovića, promenio je na sudu svoj prvobitni iskaz i naveo da je ranije bio zastrašivan, uz uvrede i pretnje, da prizna da je bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović nalogodavac tog napada, prenosi Udruženje novinara Srbije (UNS).

Novaković je na sudu rekao da su ga u Upravi kriminalističke policije ispitivali o tom slučaju i da su mu pretili da će biti osuđen na pet godina zatvora ako ne bude sarađivao. Dodao je da je bio bez hrane, toaleta i da je bio vezan lisicama u kancelariji, a da su mu tražili da prizna da je Simonović nalogodavac napada, ali da on to nije želeo da uradi.

Kako tvrdi, tek pod prisilom i kada je video da se „digla prašina“, pred zamenikom tužioca je rekao da mu je policajac iz Grocke Vladimir Mihailović dao novac da se zapali automobil Jovanovića, a da je on predao deo tog novca Aleksandru Marinkoviću, kako bi to uradio.

Kazao je da Simonovića, Jovanovića i pevačicu Bojanu Cvetković Šijački, koja se sumnjiči za saučesništvo, ne poznaje.

On nije želeo da odgovora na pitanja zamenika javnog tužioca Predraga Milovanovića.  

Na početku odbrane Vladimir Mihailović, inače bivši policajac, je rekao da neće odgovarati na pitanja tužioca i advokata Milana Jovanovića.

Naveo je da je lično doneo odluku da se novinaru, kako je rekao, malo ošteti vozilo – ili da se razbiju stakla ili da se nešto ispiše sprejem, ali ne i da se zapali. Takođe je istakao da je u policiji na njega vršen pritisak da se za sve okrivi Dragoljub Simonović.  

Jovanović tvrdi da je izneta odbrana lažna, Dobričanin da se sud konačno bavi činjenicama

„Ja kao oštećeni nisam imao šansu da se obratim sudu, mene su ispitivali danas samo advokati Dragoljuba Simonovića i Mihailovića, uopšte nisam imao šansu da se ja lično kao oštećeni obratim sudu i da sudu kažem to i to mi je urađeno, Dragoljub Simonović je dao takvu i takvu izjavu, lagao je to i to, izvolite materijalne dokaze. Sve te materijalne dokaze posedujem. Sve ono što je izjavio Mihailović sve je slagao, promenio je sada izjavu, sve je slagao, za to isto posedujem dokaze“, rekao je Jovanović posle ročišta.

Njegova pravna zastupnica, Ana Matić Alimpijević, kazala je da smatra da je danas izneta odbrana lažna i da je sračunata isključivo na izbegavanje krivične odgovornosti.

„Ne možemo da zaboravimo da su svi okrivljeni nekoliko puta saslušavani u prisustvu svojih branilaca, u prostorijama Javnog tužilaštva, gde su do detalja opisivali sve svoje radnje i uloge koje su imali u postupku. Sva njihova odbrana je zajednička i ide se u pravcu da se sve prebaci na Aleksandra Marinkovića koji je u bekstvu“, istakla je Matić Alimpijević.

Advokat Zora Dobričanin, branilac optuženih rekla je da je jasno da su Mihailović i Novaković jedva dočekali priliku da pred sudom iznesu činjenice.

„U ovom predmetu je bilo puno politike, a čim je politika u sudnici pravda izlazi kroz prozor. Međutim, u ovom trenutku mi se u sudu bavimo činjenicima i dokazima“, kazala je Dobričanin.

Novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena je kuća u decembru 2018. godine za šta je osumnjičen da je nalogodavac tadašnji predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, koji je i prvookrivljeni u tom postupku.

Sledeće ročište je zakazano za 30. mart.