Fabrici: Nova metodologija se odnosi pre svega na Severnu Makedoniju i Albaniju

Vesti 13. feb 202018:52 > 18:58
N1

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je da se nova metodologija pretpristupnih pregovora za prijem u EU, koju je predložila Evropska komisija, odnosi pre svega na Severnu Makedoniju i na Albaniju.

Rekao je da se ta novina ne odnosi na Srbiju, jer su s njom pregovori počeli 2014. godine, ali da i Srbija može da prihvati tu novu metodologiju ako to želi.

Fabrici je u emisiji RTV Vojvodina „Pravi ugao“ rekao da postoji mogućnost da će deo nove metodologije važiti i za dalji tok pregovora sa Srbijom, tako što bi se umesto otvaranja pojedinačnih poglavlja ubuduće otvarali „klasteri“ – grupe poglavlja, u kojima su koncentrisane sve srodne teme.

POVEZANE VESTI

Nova „metodologija je smišljena za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, i nadamo se da će na osnovu tog predloga Evropske komisije 27 zemalja članica EU izvući prave zaključke i da će omogućiti otvaranja pregovora s te dve zemlje, na koje će se primenjivati nova metodologija u procesu pregovaranja onog trenutka kada zemlje članice to prihvate“, kazao je Fabrici.

On je rekao da Srbija zbog fokusiranja pažnje EU na Severnu Makedoniju i Albaniju „nije u senci, što dokazuje i poseta komesara za proširenje Olivera Varheljija Srbiji (prošle nedelje) dan pošto je novu metodologiju predstavio u Briselu“.

„To je jasan znak da Evropska komisija, a posebno sam komesar, pridaju veliku važnost Srbiji. Između Srbije i EU postoji čitav niz reformi koje treba da se realizuju. Što se više reformi realizuje, to je brži proces pristupanja EU. Ima još dosta posla da se uradi“, rekao je Fabrici.

Podsetio je da će u maju biti podnet izvestaj EU o uspesnosti sprovodjenja reformi u Srbiji, na osnovu čega će biti i ocenjen njen napredak.

Fabrici je rekao da je nova metodologija instrument za postizanje istog cilja kao i pre – proširenja EU, uz neke nove elemente, među kojima je povećanje dinamike tog procesa.

„Komisija predlaže da umesto 35 poglavlja imamo 6 ‘klastera’ (grupa poglavlja), odnosno poglavlja koja su pregrupisana, pa ako imamo ‘klaster ekonomije’ sve iz poglavlja što se odnosi na ekonomiju, biće u tom klasteru. Proces proširenja mora da se zasniva na postignutim reformama, pri čemu ono što je osnovno jeste vladavina prava“, kazao je Fabrici.