Zgrade MUP-a čuva privatno obezbeđenje za više novca nego što dobiju policajci

Vesti 13. feb 202017:51 > 18:01
N1

Srpska policija dobila je čuvare. Zgrade MUP-a počeli su da obezbeđuju privatnici, uz obrazloženje ministra da je u pitanju ušteda i da će policajci, zahvaljujući tom potezu, moći da se bave poslovima za koje su obučeni. Međutim, da li se ispod brega valja - korupcija?

Da li Ministarstvo unutrašnjih poslova čita misli prvom čoveku srpske policije, ili pak Nebojša Stefanović najavljuje već dogovoreno? Kada je ministar krajem decembra izjavio kako razmatra uvođenje pilot projekta po kom bi zgrade MUP-a čuvalo privatno obezbeđenje, posao je već bio gotov. Tri i po nedelje pre toga, potpisan je ugovor vredan 60 miliona dinara sa četiri firme, čiji bi radnici svom preduzeću donosili 490 dinara po satu – znatno više od iznosa koji za isti posao dobijaju policajci.

POVEZANE VESTI

 „Otprilike, neko ko radi 23-24 dana mesečno, osam sati, treba da dobije 96.000 dinara. Ja se sad pitam gde je tu ušteda? Da li bi obični policajci u uniformi, pošto znaju kolike su njihove plate i kako je rizičan njihov posao, pristali da i za manje novca čuvaju objekte MUP-a“, kaže Milan Ćulibrk, glavni i odgovorni urednik NIN-a.

Jedna od četiri firme je BPS Sekjuriti čija je vlasnica Milena Vuković, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova, koja je firmu osnovala pre tri godine sa osnivačkim kapitalom od sto dinara. Tada počinje vrtoglavi uspeh njene kompanije – u prvoj godini poslovanja imala je prihod od 30 miliona dinara, koji je već sledeće godine narastao na gotovo 115 miliona. Kako je otkrio nedeljnik NIN, poslove nisu sklapali samo sa MUP-om, već sa brojnim drugim državnim firmama – od Pošte do EPS-a.

„U poslednje dve godine, samo ugovori koje smo mi otkrili za manje od 24 sata vrede bar 20-30 miliona evra. Samo ugovor sa dva javna preduzeća vredi 15-16 miliona evra, i za to su angažovana ista preduzeća koja sad čuvaju MUP. To govori da se poslovi dobijaju preko veze, da tu nisu čista posla i baš bi bilo zanimljivo čuti obrazloženje kako baš te firme, potpuno nove, bez iskustva uspevaju da dobiju tako važne i krupne poslove“, ističe Ćulibrk.

U svetu nije neuobičajeno da državne, pa čak i strateški važne i kritične objekte čuva privatno obezbeđenje, navode u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku. Međutim, zaposleni u tim firmama moraju da budu vrhunski obučeni profesionaci, koji su prošli detaljnu analizu, što ne mogu da kažu za nove čuvare policijskih stanica u Srbiji.

„Mi iz ovoga što smo mogli da vidimo kod nas – način na koji su ljudi iz tog privanog obezbeđenja postupali prema momku koji je sačinio onaj video zapis možemo da zaključimo da oni nisu baš na nivou zadatka i da ne poštuju sve zakonom propisane procedure i pravila“, objašnjava Predrag Petrović, programski direktor Beogradskog centra za bezbedonosnu politiku.

Poseban problem, po Petrovićevom mišljenju je to što je praksa pokazala da firme angažovane za obezbeđenje često manipulišu brojem zaposlenih – odnosno na teren šalju manji broj čuvara od onog koji je naveden u ugovoru, čime stvaraju ekstraprofit.