Javnobeležnička komora: U toku prošle godine izdato više od 250.000 isprava

Vesti 13. feb 202015:43 > 15:47
N1

Javni beležnici Srbije su u toku prošle godine izdali više od 250.000 javnobeležničkih isprava i obavili 367.121 besplatnih overa dokumenata, objavila je Javnobeležnička komora Srbije.

„Tih 250.000 isprava, u formi zapisa i solemnizacije, što podrazumeva sastavljanje, proveru i potvrdjivanje ugovora o prometu nepokretnosti, ugovora o doživotnom izdržavanju i drugih ugovora iz ostalih imovinskih odnosa uradilo je 198 javnih beležnika Srbije“, rekao je na konferenciji za novinare predsednik Javnobeležničke komore Srbije Srbislav Cvejić.

Istakao je da su zahvaljujući radu javnih beležnika izbegnete duple prodaje nepokretnosti i da je značajno smanjen broj sudskih postupaka povodom sporova iz ugovornih odnosa.

Naglasio je i da je za pet godina rada Javnobeležničke komore Srbije izdato više od osam miliona isprava. Besplatna overa dokumenata, prema rečima Cvejića, rasteretila je rad državnih organa koji su se ranije bavili tim poslovima. Cvejić je ukazao i na sve veću efikasnost javnih beležnika u ostavinskim postupcima, koji se završavaju u kratkom roku.

„Od ukupno 173.218 ostavinskih rešenja bilo je samo 718 žalbi, što je 0,4 odsto“, kazao je on navodeći da je od toga preinačeno samo 31 ostavinsko rešenja.

„Cilj javnobeležničke komore Srbije je da radi na unapredjenju profesije, te da se popuni još slobodnih mesta za javne beležnike, kojih u Srbiji treba da bude ukupno 370“, rekao je predsednik Javnobeležničke komore.

Cvejić je podsetio i da javni beležnici besplatno overavaju dokumenta za upis u predškolske ustanove, osnovne i srednje škole i na fakultete, bez naknade overavaju i dokumenta potrebna na konkursima za korišćenje učeničkih i studentskih stipendija i kredita.

Bez naknade javni beležnici overavaju potpise i prepise ili fotokopije dokumenata koji se koriste za ostvarivanje prava iz obaveznog socijalnog osiguranja, socijalne zaštite, boračko-invalidske zaštite i zaštite civilnih invalida rada, kao i isprave kojima se obezbeđuje finansijska podrška porodicama sa decom, ali i dokumentacija potrebna za ostvarivanje prava žrtava porodičnog nasilja.

Besplatna je overa i dokumenata nezaposlenih lica neophodnih za zasnivanje radnog odnosa ili drugih prava koja se ostvaruju po tom osnovu.