Milić: Pritisak javnosti da brani Zakon o slobodnom pristupu informacijama

Vesti 13. feb 202009:47 > 10:53
Medija centar Beograd

Izvršni direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Veljko Milić izjavio je da je pritisak javnosti jedina mogućnost da se vlasti spreče da unesu štetne izmene u Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

„Javnost ovoga puta nije ostala nema na pokušaje vlasti da u nacrt zakona ubace izmene koje bi značile ozbiljno pogoršanje tog inače sasvim solidnog zakona“, rekao je Milić na onlajn debati NDNV „Javna preduzeća, privatne informacije“.

On je dodao da je pod pritiskom javnosti izmenjen i aktuelni nacrt zakona, koji još uvek „stoji na sajtu“ i ništa se s njim ne dešava.

Milić je rekao da javnost treba da izvrši pritisak kako se ne bi dozvolilo da se ograniči pristup javnosti poslovanju društava kapitala. Društva kapitala su zapravo mnoga javna preduzeća, poput Železnica Srbije, Koridora Srbije i sličnih.

Novinar Darko Šper rekao je da javna preduzeća sve češće odbijaju da novinarima i građanima dostave informacije od javnog značaja, uprkos zakonskoj obavezi.

„Takođe, svi važni investicioni projekti u ovoj zemlji su pod velom tajne, a ključnim informacijama se ne može pristupiti“, kazao je Šper.

Veljko Milić je naveo primer kada je novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) uputila konkretna pitanja lokalnoj inspekciji u vezi sa spornom izgradnjom tržnog centra „Promenada“ u Novom Sadu, a inspekcija je na njenih nekoliko konkretnih pitanja odgovorila rečenicom da su sve uradili „po zakonu“.

Darko Šper je ocenio da u društvu u Srbiji nedostaje solidarnosti, kao i da su građani ti koji na kraju krajeva odlučuju o tome ko će biti na vlasti.

„Ako, na primer, građani mog Zrenjanina, koji već 15 godina nemaju ispravnu pijaću vode i kojeg gradske vlasti vuku za nos, opet glasaju za takve gradske vlasti, onda oni zapravo i nisu građani“, kazao je Šper.

Onlajn debate, koje se prenose preko Fejsbuka, NDNV realizuje u okviru projekta „Informisani građani, kontrolori lokalne vlasti“, koji realizuje u saradnji sa organizacijom CRTA.