Hajrić o Kosovu: Odsustvo pritiska znači da Beograd radi ono što SAD očekuju

Vesti 13. feb 202009:19 > 09:21
N1

Iako su SAD najavile da će prekinuti sve investicije na Kosovu dok ne budu ukinute takse od 100 odsto na robu iz Srbije koje je uvela vlast u Prištini, sociolog Dario Hajrić smatra da će Kurtijeva vlada ukinuti takse pre nego što uošte dođe do sankcija. "I kada oni budu uradili to što treba da urade, onda će se kamere verovatno okrenuti prema Beogradu", kaže Hajrić u Novom danu. Dodaje da su glasači zbunjeni izjavama opozicije o izlasku na izbore, a tek će, kaže, da budu zbunjeni.

Kako pišu kosovski mediji, SAD su odlučile da otkažu sve glavne investicione projekte na Kosovu dok kosovska vlada ne bude ukinula takse na srpsku robu. Američki ambasador u Nemačkoj Ričard Grenel, koji je ujedno i specijalni izaslanik američkog predsednika Donalda Trampa za pregovore, nedavno je imao „jasnu i oštru komunikaciju“ s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Skupštine Vjosom Osmani, kojima je „jasno stavio do znanja“, da su SAD spremne da investiraju milione na Kosovu ako se taksa otkloni.

„Međutim, SAD će otkazati sve projekte dok vlada ne bude uklonila takse i odustala od planova za uklanjanje reciprociteta“, javila je RTK, a prenosi KoSSev.

„Takse će verovatno biti ukinute i pre nego što dođe do ekonomskih sankcija. Amerikanci su se uključili aktivno u rešavanje statusa Kosova pre godinu dana i sada vidimo neke veoma konkretne postupke u želji da se ta stvar ubrza. EU je puštala da se stvari dešavaju sopstvenim tempom, a SAD imaju drugačiju taktiku, pogotovo Grenel, i ja očekujem da će biti još takvih poteza, tih direktnih pritisaka i na jednu i na drugu stranu“, kaže Hajrić.

Komentarišući postupke Grenela, Hajrić podseća da smo imali situaciju da se pravi „mali Šengen“, koji se, kaže, pojavio niotkuda.

„To je rešeno bukvalno preko noći. Grenel ima ovlašćenja za tako nešto. Gledaćemo ubrzavanje, pogotovu nakon što takse budu ukinute. I kada oni budu uradili šta treba, onda će se kamere verovatno okrenuti prema Beogradu“, smatra gost N1.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će učestvovati na Bezbednosnoj konferenciji, koja se održava danas i sutra u Minhenu, navodeći da će taj boravak biti od velikog značaja za Srbiju „jer ćemo bolje moći da procenimo šta su dalji koraci prištinske vlade, šta su koraci Nemaca, Amerikanaca i svih ostalih u međunarodnoj zajednici“. Planirani su sastanci sa Grenelom, Rikerom…

„U ovom trenutku nećemo čuti nekakav jasno utvrđen plan koraka, ali to ne znači da oni neće biti dogovoreni. U poslednje vreme, javnost saznaje kada se stvari već dešavaju, nema više nikakve javne rasprave, dobijamo isporučene stvari, koje pak naša vlast dobija isporučene na ovakvim sastancima. I ukoliko vlast bude pravila problem, koji će uzimati vreme, ona će sama imati problem“, kaže Hajrić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor Srbije u ovom trenutku, što se tiče Kosova, Hajrić kaže da je „izuzetno mali“.

„Suštinski, neko vreme unazad govorim da su stvari dogovorene, samo je stvar modaliteta kako će to vlast da nam saopšti a da ima najmanje štete za sebe. I ova podrška koju vlast ima oko izbora temeljena je na tome da ispoštuje sledeći paket dogovora i obećanja koje je dala na ovakvim skupovima“, naglasio je sociolog.

U tom „duhu“ treba gledati i na sastanak Vučića i Angele Merkel koji je planiran u martu.

„Mi kao javnost najčešće ne dobijamo informacije šta je dogovoreno, već samo neke generičke izjave, što nije dobro. Javnost treba da bude upućena u to na koji način se te odluke donose, da bi bila pripremljena na momenat kada taj dogovor bude potpisan. Ne bih želeo da dođemo u situaciju da Vučić izađe i kaže – morao sam i potpisao sam. To bi trebalo da bude u duhu procesa pomirenja u najširem smislu. A trebalo bi da počne da se uvažava realnost koje smo svi svesni, uključujući i vlast, ali je zabranjeno pričanje o njoj“, kaže Hajrić.

Najavu avio leta do Prištine, a sada i železničke linije, kao i pohvale koje stižu od međunarodnih faktora, odnosno Amerike, Hajrić vidi kao klasičnu igru „štapa i šargarepe“.

„Kada radite stvari koje im odgovaraju, dobijete pohvale. Kada ne radite stvari kako valja, onda imamo situaciju koju sada ima Kurti sa svojom vladom. I to odsustvo direktnog pritiska na Beograd zapravo govori da Beograd radi tačno ono što SAD žele“, smatra Hajrić.

Konfuzne izjave o bojkotu izbora

List Danas piše o lokalnim izborima i kako navode, konfuziji kao posledici ishitrene odluke o bojkotu. na pitanje da li su glasači zbunjeni izjavama opozicije u poslednje vreme, Hajrić kaže: „Bojim se da će tek da budu zbunjeni. Izbori su za sva meseca a ne znamo ko će sve da izađe. Opozicija nije definitivno utvrdila ko tačno bojkotuje izbore, DS je u stanju permanentnog previranja mesecima unazad. A to za lokal, to će biti najteže za objašnjavanje ukoliko opozicija odluči da na nekim opštinama izađe a na nekima ne. Jer kako to objašnjavate? Dolazite u situaciju da treba da kažete – izbori su neregularni na većini mesta, a ovde gde imamo šansu da pobedimo, tu su regularni“.

POVEZANE VESTI

Dodaje da će biti teško i objasniti biračima da, kako kaže, izađu na izbore i zaokruže lokalni listič, a onaj drugi ignorišu. To je već komplikovano, ocenjuje.

Hajrić navodi i da, ako se odluči da neće biti bojkota u Šapcu i Paraćinu, da je pitanje šta se dobija time.

„Pitanje je šta opozicija dobija boreći se za Šabac i Paraćin. Ako izađu a ne pobede, to će biti poraz teži nego bilo koji drugi. To je ogroman rizik, a nisam siguran da je dobit dovoljna da to opravda“, naglasio je.

Slučaj Gligorijević – da li se odvija kako treba

Vozač automobila u kome je stradala Stanika Gligorijević iz okoline Knjaževca, kada ih je u nesreći pre godinu dana na naplatnoj rampi Doljevac udarilo vozilo Zorana Babića, na ročištu pred Osnovnim sudom u Nišu izmenio je deo iskaza. Na pitanje sudije da li bi mogao da prepozna vozača koji se „zabio“ u njegov auto dok je plaćao putarinu, a u kome se vozio rukovodilac Koridora Srbije, zet pokojne Stanike Gligorijević – Srđan Aleksić izjavio je da ne bi, iako je prvobitno Tužilaštvu rekao suprotno.

„To je veliki problem. To je slučaj koji je visoko profilisan, u pitanju je javna ličnost i visokopozicionirani u najvećoj stranci, a imamo stalno neke nove momente na suđenju. Imali smo i momenat s kamerom i snimkom koji čas postoji, čas ne, pa onda postoji a nema dva minuta. To su sve razlozi da budemo podozrivi da li se taj proces odvija kako treba. Jer nije prvi put da vlast prilagođava realnost sebi. Menjanje iskaza je problematična stvar, a na žalost, u ovo sudstvo počinjemo svi da pomalo gubimo poverenje“, kazao je Hajrić.

Bilo je, kaže, dosta neobičnih odluka.

„Bilo je toliko neobičnih odluka koje su išle u prilog vlasti, ili na štetu onoga ko nije pod obodom vlasti. Suštinski, niko od nas ne misli da je neverovatno da se tu zaista iza zavese povlače neki potezi koji štete utvrđivanju istine“, izjavio je Hajrić.

Zgradu MUP-a obezbeđuje privatna firma – apsurd

Zgradu Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije u Beogradu obezbeđuju četiri privatne firme, među kojima je i BPS sekjuriti koja je pre tri godine osnovana sa ulogom od 100 dinara a čija je vlasnica bivša državna sekretarka u MUP-u, piše nedeljnik NIN u broju od četvrtka.

„To je jedna od tih potpuno apsurdnih situacija da imamo firmu koja nam čuva MUP. Šta to znači? Imamo čikicu s baterisjom lampom koji stražari, kao da MUP nema nekog takvog u okviru svog delovanja. Stvar je do te mere bizarna da je zaista teško naći prave reči“, kaže Hajrić.

Ali dodaje, da kada zadremo u te sumnjive momente, da je reč o firmi koja je registrovana sa 100 dinara, onda nam postaje nam jasno zašto je to tako.

„Ovde vlast zaista pokušava da na svaki mogući način eksploatiše ovu državu, da se prikači na sve moguće tokove novca, pa čak i na ovakvo trivijalne. Ovo je zaista pilićarski, ali na žalost, vidimo da ih to ne zaustavlja, jer nema načina da javnost izvrši pritisak da se ovakve stvari ispitaju do kraja. I to je stvar koja će proći, jer nemamo način da na zdrav način reagujemo na takve pojave. Nema konkretnih poteza nadležnih institucaja, došli smo u situaciju da bilo koja nezavisna institucija koja bi to trebalo da radi je inficirana partokratijom i korupcijom. Tako da mi više nemamo te zaštitne mehanizme koje svaka država koristi da se ne pretvori u najobičniju pljačku i hajdučiju“, zaključio je Hajrić.