Ni posle 20 godina ne zna se ko je ubio srpske i albanske novinare na Kosovu

Vesti 11. feb. 202018:11 > 19:34
Podeli:
Izvor: N1

Ni posle dvadeset godina ne zna se ko je ubio i kidnapovao srpske i albanske novinare tokom rata na Kosovu. Istraživanje UNS-a pokazuje da u ovim slučajevima nije bilo efikasne istrage i da su mnogi dokazi uništeni. Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, kaže da je neophodno formiranje međunarodne komisije za ubistva, kako bi se slučaj pokrenuo.

Šta se dogodilo sa 15 srpskih i albanskih novinara, koji su pre gotovo dve decenije ubijeni ili nestali na Kosovu? Odgovor na to pitanje njihove porodice i prijatelji još čekaju. Slučaj tapka u mestu, jer podaci pokazuju da je bilo propusta u vođenju istrage.

„Ovo istraživanje je upravo pokazalo čak i da su se neke od tih istraga gubile u toj primopredaji, dakle iz Unmikovog pravosudog sistema u Euleksov, iz Euleksovog ka kosovskom tužilaštvu. U tri slučaja uopšte nije ni bilo istrage, iako su prodice prijavile nestanke i ubistva, dokumenta su se potpuno izgubila“, rekla je autorka istraživanja o ubijenim novinarima na KiM Jelena Petković.

PROČITAJTE I:

Šta utiče na to da slučaj ubijenih i otetih novinara nema epilog?

„Ja mislim da nadležne institucije, pre svega na Kosovu i međunarodne nadležne institucije koje su gospodarile Kosovom protekle dve decenije su te slučajeve skrivale, jer bi istrage dovele do vrha OVK, taj vrh OVK je prešao posle toga u kosovsku vlast i zbog toga su jednostavno blokirane istrage, sama kosovska vlast je utirala tragove, sklanjala svedoke“, smatra pomoćnik direktora RTS-a Milivoje Mihajlović.

Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da je nedopustivo da se ne vode istrage i da policije i tužilaštva ne sarađuju. Kako bi se slučaj pokrenuo sa mrtve tačke, neophodno je, dodaje, formiranje međunarodne komisije, u čijem sastavu bi bili profesionalci iz Beograda i Prištine, kao i stručnjaci koji su radili istrage ratnih zločina na području Balkana.

„Ja mislim da te istrage mora da vodi međunarodna komisija za istraživanje ovih ubistava i nestanaka, kidnapovanja novinara uz zaista veliku saradnju beogradskih i prištinskih institucija, apsolutno je neophodno da se nađu proesionalci kod Albanaca i kod Srba, istražni profesionalci, apsolutno je neophodno da tužilaštva na ovom sarađuju“, rekao je Veran Matić.

Matić dodaje i da se formiranjem nove kosovske vlade, zbog njenog sastava, pre svega učešća Demokratskog saveza Kosova, možda stvaraju uslovi za pokretanje rešavanja ubistava.