Matić: Profesija mora da insistira na rasvetljavanju slučajeva ubistava novinara

Vesti 11. feb 202017:21 > 17:23
Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Komsije za istraživanje ubistva novinara Veran Matić izjavio je da je uveren da je moguće rasvetliti bar neke slučajeva ubistava i nestanka novinara na Kosovu, napominjući na novinarska profesija mora stalno da na tome insistira.

On je na predstavljanju istraživanju o tim slučajevima rekao da postoji u javnosti uverenje kako je s protokom vremena bilo koji slučaj teško procesuirati, ali je naglasio da je od presudne važnosti da se istrage rade.

„Ako mi kao profesija insistiramo stalno na tome da se slučajevi rasvetle, i sami pronalazimo svedočenja, dokaze, to će na neki način predstavljati pritisak na institucije da rade bolje“, rekao je Matić.

Po njegovim rečima, organi vlasti Srbije su raspoloženi da se ovi slučajevi reše, čim su, kako je naveo, prihvatili inicijativu ove Komisije da se njena nadležnost proširi i na slučajeve ubistava i nestanka novinara na Kosovu.

On je podsetio da je teško raditi istrage kad je prostor na kojem su se desili ove slučajevi van nadležnosti srpskih vlasti.

Kako je napomenuo, veoma značajno bi bilo formiranje međunarodne komisije u kojoj bi bili novinari istraživači iz Beograd i Prištine, kao i stručnjaci sa međunarodnog nivoa.

„Senzibirali smo javnost, ovdašnju, kosovsku i na međunarodnom nivou sada je potreban operativni iskorak“, rekao je Matić, govoreći o potrebi formiranje međunarodne komisije.

Matić je ocenio kako se formiranjem nove vlade Kosova, zbog njenog sastava, možda stvaraju uslovi za rešavanje slučajeva ubistava i nestanka novinara, jer je deo njih bio na neki način vezan za „Rugovinu partiju“.

„Nadam se se stvara prilika za intenzivne istrage slučajeva stradanja novinara“, rekao je Matić.

Radomirović: UNS će nastaviti da traga za istinom

Predsednik UNS-a Vladimir Radomirović rekao je da je to udruženje dugo bilo usamljeno u saznavanju istine o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu, ali da sada ima podršku Evropske federacije novinara i porodica žrtava.

„UNS će nastaviti da traga za istinom i insistirati da odgovorni budu privedeni pravdi“, rekao je Radomirović.

Generalni sekretar UNS-a Nino Brajović rekao je da „nije pretenziciozno“ istaći da je istraživanjem UNS-a o ubijenim i nestalim novinarama na Kosovu, koje je vodila Jelena Petković, urađeno mnogo više od onoga što su učinle vlasti i ocenio da je to „krah institucija“.

Predsednik UNS-a na Kosovu Budimir Ničić rekao je da je Kosovo prvo u Evropi po broju ubijenih i otetih novinara.

Autorka istraživanja Jelena L. Petković rekla je da je većina njenih sagovornika – rođaka, saradnika i prijatelja ubijenih i kidnapovanih novinara, čak i zvaničnika, tek u razgovoru s njom bila prvi put upitana o tome.

„Ovim istraživanjem konačno je formiran i spisak svih ubijenih i kidnapovanih novinara na Kosovu, koji su prihavatile i medjunarodne organizacije koje se bave ovom temom“, rekla je Petković.

Dodala je da su tekstove UNS o tome na albanskom, srpskom i engleskom jeziku prenosili mediji u Prištini, Beogradu, kao i zemljama EU.