Antić kaže da elektrane nisu krive za zagađenje, demantuju ga građani i snimci

Vesti 10. feb 202018:05 > 18:10
N1

Tema zagađenja vazduha stigla je i u republičku skupštinu. Održano je javno slušanje na temu "Kvalitet vazduha u Srbiji". Resorni ministri i zamenik gradonačelnika Beograda kažu da je u pitanju problem star nekoliko decenija. Poručuju da se radi na popravljanju situacije i da nije moguće stvari promeniti preko noći. Predlažu i mere koje će rezultate dati za nekoliko godina.

Problem zagađenja životne sredine se sa ulice i iz medija, posle dužeg vremena, preselio i u Skupštinu. Tokom javnog slušanja, predsednica parlamenta Maja Gojković je poručila da je država uradila mnogo na smanjenju zagađenja.

„Ne mogu da se složim sa ocenama koje smo imali prilike da čujemo, da Republika Srbija ne ulaže u zaštitu životne sredine i da država ne čini ništa“, rekla je Gojković.

Šta se konkretno preduzima?

„Ministarstvo je radilo sve vreme ono što jeste u opisu onoga što i ministarstvo treba da radi“, kazao je Goran Trivan, ministar životne sredine.

„Vi ste svi dobili naš petogodišnji plan, odnosno kratak izvod iz našeg petogodišnjeg plana“, kazao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Građani Beograda su gotovo do kraja januara disali na škrge. Isto je bilo i u više drugih gradova Srbije, gde je zagađenje dugogodišnji problem. U mestima poput Valjeva, Smedereva, Užica i Kosjerića, meri se često zagađenost opasna po zdravlje. I dok čelnici najavljuju mere koje će zaživeti tek za nekoliko godina, otvara se pitanje – kakav će vazduh građani do tada udisati?

Facebook

Prvi čovek energetike Aleksandar Antić tvrdi da elektrane više ne prave problem.

„U proteklom periodu Elektroprivreda Srbije je investirala 475, 6 miliona evra u projekte zaštite životne sredine, najznačajnije od toga i taj posao je kompletiran vezano za rekonstrukciju ili zamenu postojećih elektrofiltera na blokovima termoelektrana“, kazao je Antić.

Međutim, zagađenje, upravo zbog elektrana, kažu građani, ne jenjava. Pre nekoliko dana, iz dimnjaka kostolačke termoelektrane kuljao je crn dim.

Oni koji žive u selu Radinac, kod Smedereva, zbog Železare godinama udišu vazduh s česticama, jer kako kažu, filteri nisu ugrađeni. Televiziji N1 svakodnevno šalju snimke kuća i kapija koje su zbog prašine promenile boju. Resorni ministar najvećeg krivca vidi na drugoj strani.

Printscreen/Vladimir Milić

„Ja jesam među onima koji smatraju da je saobraćaj jedan od najvećih zagađivača, bez ikakve dileme na našim prostorima i ta vozila koja koristimo su često i ona najlošija koja najviše zagađuju vazduh i životnu sredinu“, misli Trivan.

„Beograd više neće kupiti ni jedno vozilo koje nije na prirodni gas, hibridno vozilo ili električno vozilo. Mi smo imali u planu ove godine da kupimo 100 novih autobusa, zglobnih na dizel, odustali smo od toga“, kazao je Vesić.

Drugi čovek Beograda najavljuje i da će krajem godine početi izgradnja metroa. Upravo to će, kako uverava, smanjiti zagađenost. A procene onih koji bi metro trebalo da grade su da je za radove na samo jednoj liniji, od početka do kraja, potrebno bar pet godina.