Gligorijević: Ako Srbija nije slobodna, šta vam znače izbori u Šapcu i Paraćinu

Vesti 08. feb 202010:23 > 10:26
N1

Novinarka nedeljnika Vreme Jovana Gligorijević kaže da deo opozicije koja se zalaže za bojkot izbora zbunjuje birače izjavama o eventualnom izlasku na lokalne izbore u Šapcu i Paraćinu, za koje kaže da su "ostrvca slobode", ali da ne znače ništa ako cela Srbija nije slobodna. O eventualnom isključivanju Gordane Čomić iz DS-a, Gligorijević kaže da je ona otišla u parlament svesna toga da će biti kažnjena zbog takve odluke.

„Zbunjuje me sada to pitanje lokalnih izbora i šta će biti s Paraćinom i Šapcem. I iritira me to da se ne daje konačan odgovor – da ili ne. Od obojice predsednika, i Saše Paunovića i Zelenovića dobijamo – može da bude ali ne mora da znači, nema konkretnog odgovora. I koliko vidim, veliki broj građana nema nista protiv, ali se postavlja pitanje ako ne izlazite na izbore jer su atmosfera i uslovi neprihvatljivi, kako onda u celoj Srbiji jesu, a u dve opštine nisu. I kako znate da i u tim gradovima nećete gledati crne džipove bez registarskih tablica“, izjavila je Gligorijević u Novom danu.

Prema njenim rečima, izborni uslovi nisu normalni. „I ne znam zašto očekuju da će biti. I ako ste već rešili da rušite ovaj režim, šta vam znače dva grada ili jedna beogradska opština“, upitala je.

Ta dva grada jesu, kako je rekla, ostrvca slobode, ali…

„Ako ostatak Srbije nije slobodan, nije ni Šabac, samo je neka vrsta eskapizma za nas koji živimo u drugim delovima Srbije“, rekla je Gligorijević.

POVEZANE VESTI

Etički odbor Demokratske stranke doneo je preporuku da poslanica Gordana Čomić bude isključena iz stranke, a zbog pojavljivanja u skupštinskoj sali, čime je prekinula bojkot dela opozicije. Ona je prisustvovala sednici skupštine jer su u dnevni red uvrštena njena dva zakonska predloga o većem učešću žena na izbornim listama. O toj preporuci Etičkog odbora stranke odlučivaće Izvršni odbor i Predsedništvo stranke.

Rado ću, sa veseljem, snositi sve posledice koje će stranka doneti i rado ću da gledam 100 žena koje će posle sledećih izbora sigurno biti u skupštinskim klupama i 40 odsto u ostalim skupštinama“, izjavila je Čomić nakon odluke Etičkog odbora DS-a.

Jovana Gligorijević kaže da se DS već dugo lomi, jer se jedan deo stranke ne slaže sa odlukama koje se donose unutar Saveza za Srbiju.

„I Čomić nije jedina. Ona je otišla u skupštinu, njen amandman je usvojen, ali isto tako sam ubeđena da je pre godinu dana predložila taj amandman, on ne bi ni stigao na dnevni red. Sada je vladajuća većina zloupotrebila njen amandman, usvojili ga da pokažu kako su sada veće demokrate od demokrata“, mišljenja je Gligorijević.

Čomić će verovatno, zbog svoje odluke i kršenja partijske discipline biti isključena iz stranke, kaže Gligorijević i dodaje da misli da je poslanica DS-a svesna toga otišla u parlament, a misli i da neće biti jedina.

Gošća Novog dana osvrnula se i na saradnju sa urednikom nedeljnika Vreme Dragoljubom Žarkovićem, koji je preminuo u sredu u Beogradu.

„Mi smo u redakciji jako vezani jedni za druge. Žare je umro u noći utorak na sredu, kada se štampa Vreme…i ne mogu da ne pomislim da je dok se broj štampao, da je on otišao….Ima tu neke poetike…A ima i jedna anegdota da nam je rekao da će to uraditi, da bi nam srušio prelom, ali to je bio Žare“, kazala je Gligorijević.

List Vreme u najnovijem broju objavio je Žarkovićev tekst koji je napisao povodom 1.500. broja nedeljnika.

„I to je jedan programski tekst i u neku ruku i nama poruka za budućnost. Ne znam koliko će ga ljudi razumeti, ali mi unutra, u redakciji, smo jako dobro shvatili te poruke koje nam je ostavio“,rekla je Gligorijević.

Miša Vacić kao državni projekat

Komentarišući predstojeće izbore i pojavu Miše Vacića i Srpske desnice na političkoj sceni, Gligorijević kaže da je Vacić jedan od onih koji treba da glume nekakvu opoziciju na izborima.

„Vacić je u Bujanovcu eskalirao preteći etničkim čišćenjem, pa je onda u Šapcu pretio bacanjem u Drinu…Znali smo da nas čekaju izbori, otkad se opozicija ujedinila u bojkotu, i sada imamo hiperprodukciju nove poslušne opozicije, a Vacić je samo jedan od njih i najradikalniji od njih“, kaže Gligorijević.

Dodaje da je Vacić, iako će glumiti opoziciju, vrlo blizak vlasti.

„Svi se sećamo kada se on ovde kod vas davio vodom, a zaboravili smo svi pitanje zbog kojeg se davio, a ono je bilo – da li ste zaposleni u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Dakle, on je vrlo blizak vlasti“, kaže Gligorijević.

Ona kaže da će Vacić privući određeni broj glasača.

„Ne mislim da treba da bude novi Beli, on će privući određen glas glasača, na žalost, mladih, svojom retorikom. I kada kažemo da je državni projekat, imamo to da treba napraviti podobnu opoziciju, spuštanje cenzusa je jedan od načina da se to postigne. A nemojmo zaboraviti odakle potiče vladajuća garnitura, njima ta vrsta retorike i ponašanja treba da bi i svojem biračkom telu koje im je verno oduvek, da bi im poslali implicitnu poruku – i dalje smo mi ono što smo bili. Pa je i Šešelj to prepoznao, pa je svojevremeno napadao Vacića“, ocenila je gošća N1.

Sa spuštanjem cenzusa i uz veliku verovatnoću da izlaznost bude mala, Vacić bi mogao da uđe u skupštinu.

„Moja pretpostavka je za sada da je Vacić jedan od onih koji do sada nisu bili u parlamentu, a sada imaju najveće šanse da se tamo nađu“, kazala je Gligorijević.