RSE: Radoičićeva i Veselinovićeva firma uprkos zabranama radi nesmetano u Srbiji

N1

Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, na Kosovu optuženi za organizovanje kriminalne grupe koja je učestvovala u ubistvu političara Olivera Ivanovića, u Srbiji su među suvlasnicima građevinskog preduzeća "Granit-peščar".

Radio Slobodna Evropa piše da to preduzeće nesmetano radi od 2015. godine, uprkos zabranama inspekcija zbog rada bez odgovarajućih dozvola, neplaćenog poreza i rudne rente.

To preduzeće je, navodi RSE, krajem prošle godine dugovalo državi više od pet miliona evra za poreze, struju i rudnu rentu, a nadležne institucije nisu odgovorile na pitanje novinara da li je taj dug u međuvremenu izmiren.

Četvrtinu „Granit-peščara“ kupila je 2015. godine firma „Inkop“ Dušice Maksimović, sestre Zvonka Veselinovića, a u aprilu 2018. godine prenela vlasništvo nad tom firmom braći Zvonku i Žarku Veselinoviću i Milanu Radoičiću.

„Granit-peščar“ je od 2015. godine učestvovao u više državnih projekata u Srbiji, isporučivao kamen iz kamenoloma Rujevac za izgradnju deonica auto-puta Beograd-Južni Jadran (Koridor 11) i preko posrednika poslovao s državnim firmama kao što je „Beograd-put“.

Dok firme-suvlasnici „Granit-peščara“ ostvaruju dobit, „Granit-peščar“ i „ćerka firma“ „Kamenolom Slovac“ dočekali su kraj 2018. godine s milionskim gubicima. Ukupni gubitak „Granit-peščara“ iznosio je više od tri miliona evra, gubitak „Slovca“ je bio veći od dva miliona evra, dok je „Inkop“ imao skoro šest miliona evra prihoda i više od 500.000 evra dobiti.

Kamenolom „Rujevac“, kod Ljiga, u sastavu „Granit-peščara“, po izjavama zaposlenih koje su zabeležene u inspekcijskom izveštaju, 2018. godine proizvodio je 1.500 tona materijala dnevno, dok je prethodnih godina proizvodnja bila gotovo dvostruko veća – izmedju 2.500 i 3.000 tona dnevno.

U jednom od izveštaja se navodi da je dnevna proizvodnja dostizala i 4.600 tona materijala, ali država nije dobijala ni dinara za eksploataciju mineralnih sirovina, naveo je RSE.

Istraživanje RSE pokazuje da kamenolom „Granit-peščar“ u selu Ba, kod Ljiga, i dalje radi iako su 2013. godine rudarska i druge inspekcije u više navrata zabranjivale njegov rad po prijavi stanovnika čije su kuće popucale od detonacije prilikom miniranja kamena.

Dve godine kasnije, u oktobru 2015. godine, pošto su došli novi vlasnici, rudarski inspektor je potvrdio zabranu rada. Ipak, u martu naredne 2016. godine, „Granit-peščar“ je dobio obaveštenje inspekcije da može da nastavi eksploataciju tog kamenoloma, iako nije pribavio prethodno traženi dokument potreban za to.

Zabranu rada kamenolomu „Rujevac“ je izdalo i Ministarstvo Srbije za zaštitu životne sredine, u junu 2018. godine. U jednom od izveštaja republičke ekološke inspekcije, gde se konstatuje da kamenolom nema saglasnost Ministarstva, vidi se i prigovor „Granit-peščara“.

To preduzeće je tu samo objasnilo da je nastavilo eksploataciju bez saglasnosti Ministarstva za zaštitu životne sredine, između ostalog, „zbog ugovorenih poslova na završetku deonice auto-puta Ljig-Lajkovac koji treba da bude gotov do kraja 2018. godine“, te da se „nada“ da će mu prigovori biti uzeti u obzir i inspekcija „omogućiti dalji rad“.

U jednom od „retkih“ odgovora Ministarstva rudarstva i energetike, piše RSE, u junu 2018. godine na prijavu jednog meštanina kome je pukla kuća zbog detonacije u kamenolomu, navodi se da je preduzeće „Granit-peščar“ podnelo tom ministarstvu 10. maja 2016. godine zahtev za eksploataciju mineralnih sirovina, ali da nije odobrena, te preduzeće nema odobrenje za eksploataciju prema tom zahtevu, ali da „Granit-peščar“ ima dva važeća odobrenja – prvo je staro gotovo 30 godina, a drugo je više od 20.

„Koja je dozvola validna, da li su i na koji način Ministarstvo i njegova inspekcija kaznili „Granit-peščar“ nismo dobili odgovor“, piše RSE.

Veselinović je u žižu javnosti dospeo tokom postavljanja barikada na severu Kosova, 2011. i 2012. godine kada ga je KFOR naveo kao jednog od organizatora nereda i napada na pripadnika te misije, tokom kojih je poginuo jedan strani vojnik.

Radoičić je potpredsednik Srpske liste, partije kosovskih Srba koja je, uz podršku Beograda, na lokalnim izborima na Kosovu 2017. godine osvojila vlast u svim opštinama sa srpskom većinom, podseća RSE.

Od raspisivanja poternice za njim, Radoičić je viđan u Srbiji, gde se, kao jedan od lidera Srpske liste, pojavljuje i na visokim političkim sastancima. Da Radoičić „ni na koji način nije učestvovao u likvidaciji Olivera Ivanovića“, tvrdio je sam predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Veselinović i članovi njegove porodice u Srbiji su vlasnici nekoliko građevinskih firmi, kao i firme „Dolly Bell“ koja upravlja hotelom „Grey“ na Kopaoniku. Firma „Dolly Bell“ je poslovala na državnoj adresi, iako državi nije plaćala zakup prostora, pokazalo je ranije istraživanje RSE.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat od 2011. godine jer je tada protiv njega i njegovog poslovnog partnera i kuma Zvonka Veselinovića podignuta optužnica zbog prisvajanja 32 kamiona „Hipo Alpe Adria Lizinga“. Optužnica je podignuta pred Specijalnim sudom u Beogradu. Obojica su pravosnažno oslobođeni optužbi 2016. godine.

Protiv njih dvojice se u Srbiji vodio još jedan sudski postupak. U januaru 2019. godine, na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu, Veselinović je osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka, dok je Radoičić oslobođen krivične odgovornosti. Apelacioni sud u Nišu je šest meseci kasnije oslobodio Veselinovića, a Radoičiću potvrdio oslobađajuću presudu, preneo je Radio Slobodna Evropa.