NUNS traži oduzimanje poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju

Vesti 07. feb 202012:52 > 13:00
N1/arhiva

Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije je osudilo još jedan u nizu nepristojnih i zlonamernih ispada haškog osuđenika i poslanika Vojislava Šešelja, ovog puta usmerenog na preminulog kolegu Dragoljuba Žarkovića, i obnovilo zahtev da mu se oduzme poslanički mandat.

„Vojislav Šešelj već 30 godina neprestano širi govor mržnje što je potvrđeno i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju“, podseća se u saopštenju koje je potpisao predsednik NUNS Željko Bodrožić.

Mete njegovih brutalnih verbalnih napada su posebno novinari, pripadnici manjina, politički protivnici i antiratni aktivisti, koji su javno ukazivali na njegovu pogubnu politiku, dodaje se.

Samo u proteklih godinu dana, ukazuje NUNS, Vojislav Šešelj je pretio Veselinu Simonoviću i Snežani Čongradin, a sa Dejanom Anastasijevićem obračunavao se i posthumno.

Bodrožić je podsetio i da je NUNS već skretao pažnju Skupštini Srbiji na ponašanje Vojislava Šešelja, koji zloupotrebljava svoj poslanički mandat pre svega da bi vređao i pretio neistomišljenicima.

„Zatražili smo da Odbor za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja razmotri i pokrene postupak utvrđivanja da li postoje razlozi za ukidanje poslaničkog mandata i imuniteta Vojislavu Šešelju i ako postoje da postupi u skladu sa zakonom. Tražili smo da javni tužilac preduzme radnje iz svojih nadležnosti i podnese zahteve za odobrenje pokretanja krivičnog postupka protiv Šešelja i svih drugih poslanika koji svojim obraćanjima u parlamentu ugrožavaju sigurnost, živote i dobrobit novinara i drugih pojedinaca“, navodi se u saopštenju.

Bodrožić je rekao da je traženo i da Skupština odobri vođenje krivičnog postupka protiv svih narodnih poslanika ukoliko se u istražnim radnjama nadležnih organa utvrdi da postoje osnovane sumnje i dokazi da su učinili krivična dela. 

U saopštenju NUNS navodi da se obnoviti te inicijative i zatražiti podršku svih koji veruju u pristojnost, kulturno ponašanje, društveni mir i demokratsku budućnost Srbije.