Vanredna situacija u nekoliko opština, muškarac umro od smrzavanja na Pešteru

Vesti 07. feb. 202009:31 > 09:36
Podeli:
Izvor: Pixabay

Zbog snega i jakog vetra u opštinama Sjenica i Crna Trava proglašena je vanredna situacija, a brojni putevi su neprohodni. Vanredno je i u delovima opština Požega i Arilje. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 37 ljudi. Na Pešteru je jedna osoba nastradala.

Većina pešterskih sela je zavejana i do njih će mehanizacija stići u narednim danima. Uzrok smrti muškarca na Pešteru je najverovatnije smrzavanje. On je pronađen u automobilu pod snegom na deonici na kojoj je bilo zavejano još dvadesetak automobila, a spasioci su uspeli iz smetova da izvuku dvadesetak osoba.

Snegom je zavejana i Vlasina, a problemi su i u planinskim delovima svih opština Jablaničkog okruga, prenosi RTS.

Smetovi do dva metra i jak vetar odsekli su oko 800 stanovnika Crne Trave od sveta. Prekinut je saobraćaj na 100 kilometara lokalnih i 300 kilometara nekategorisanih puteva. Na probijanju snežnih nanosa radi pet mašina.

Regionalni put Varda-Makovište je gotovo 24 sata bio neprohodan, a desetak vozila zarobljeno. Među evakusanim putnicima bilo je i male dece i jedna trudnica.

U Poljaničkom kraju kod Vranja zbog snežnih nanosa u nekim selima nema struje, pa su ekipe elektrodistribucije na terenu, uz vatrogasce i putare.

Posledice mećave osećaju se i u ivanjičkom kraju. Procenjuje se da je na području te opštine bez struje oko 2000 potrošača. Sličnih problema ima i u opštinama Čačak i Gornji Milanovac.