Protest u 20 gradova Srbije – stavljamo godine života na kocku zbog zagađenja

Vesti 05. feb 202010:52 > 10:52
Podeli:
Izvor: N1

Pod nazivom "Borba za čist vazduh" za danas su najavljeni protesti u više od 20 gradova širom Srbije. Veliki broj organizacija i građana odazvao se pozivu, kaže Dobrica Veselinović iz Inicijative Ne davimo Beograd. Vladimir Đurđević, meteorolog, rekao je u Novom danu da u proseku sve građane Srbije čeka kraći život zbog zagađenja.

ON je rekao da iako zagađenje može na neki način da se poveže za klimatskim promenama, one nisu doprinelo mnogo, sem u onim danima kada je najveće zagađenje, ali da to nije tako jaka veza da bi moglo da se kaže da se zbog klimatskih promena to desilo.

„Ali on što može da se kaže jeste da oba problema izlaze iz istog odžaka – tj da ugljen dioksid koji pojačava efekat staklene bašte i ostali zagađivači izlaze iz istog dimanjaka i stvaraju zagađenje. Rešavanje klimatskih promena i zagađenja jesu isti zadatak“, istakao je on.

Đurđević kaže da u Srbiji trenutno nema odgovora na to.

„Vlada je stidljivo to uradila usvojivši plan za smanjenje emisija zagađenja konačno, ali usvajanje tog plana znači da bi veliki zagađivači trebalo da se dovedu pod rigoroznu kontrolu, ali ono što ne ohrabruje je da je implementacija tog plana predviđena za narednih sedam godina“, ukazao je.

Prema njegovim rečima, ako smo saglasni da treba sedam godina da čekamo da ne bismo imali situaciju 25 dana tokom januara da deca i ostale rizične grupe ne smeju da izađu napolje, pa da to upozorenje tokom deset dana važi i za one koji su potpuno zdravi, onda možemo da kažemo da je nešto urađeno.

„Ali ja mislim da bi sve trebalo da se ubrza i da se priča podigne da se omogući da se problem brže reši, a ne da se čeka tako dugo“, istakao je meteorolog.

Veselinović je rekao da nadležni nemaju sluha za apel građana.

„To je opšti javašluk, povezan sa neznanjem, i sa osećajem koji je možda i nama svima blizak – da ne brinemo o budućnosti, i da zdravlju prilazimo sa: ma, nema veze, neće mi biti ništa…“, rekao je.

To je posledica toga da nema relevantnih informacija, niti struke da kaže šta je problem i šta bi moglo da bude rešenje, dodaje Veselinović.

„Nego imamo zamajavanje, onim što ljude tera da ne razmišljaju i da predaju svoju budućnost. Nećemo za sedam godina, hoćemo sada, Goran Trivan je bio gradski sekretar za zaštitu sredine devet godina, te podatke su imali… krajnje je vreme da zahtevamo radikalnu transformaciju okruženja u kojem živimo“, poručio je on.

Veselinović je rekao i da je današnji događaj velika poruka, a da je sledeći korak protest širom Balkana, kada će istog dana građani u Prištini, Sofiji, Podgorici, Zagrebu, Sarajevu zahtevati čisti vazduh.

On je najavio i da će Ne davimo Beograd podneti krivične prijave protiv ministra Gorana Trivana.

„Zahtevi broj jedan su zahtevi za čist vazduh, pijaću vodu i za krov nad glavom“, istakao je Veselinović.

Đurđević je podsetio da svake godine Srbija ima 6.000 prevremenih smrti zbog zagađenja, to je slika koja će ostati i biće verovatno još lošija.

„Živimo dosta kraće nego ljudi u Evropi, recimo pet šest godina nam je kraći život, a od toga tri godine sigurno zato što živimo u lošem vazduhu. U proseku sve nas čeka kraći život zbog zagađenja, a ko usput dobije neku hroničnu bolest to znači još drastičnije skraćenje života“, ističe on.

Kako je rekao, zaista stavljamo svoje godine života na kocku jer živimo u zagađenoj sredini.

„Preporuke i analize svih relevantih institucija i svetskih i naših, jesu da se treba ne izlagati takvim zagađenjima. To ostavlja drastične posledice po zdravlje koje su vrlo merljive i nisu zanemarljive i vrlo su dugoročne“, kaže Đurđević.

Vrlo je važna solidarnost u rešavanju ovih problema, dodao je.

„I u prošlosti je to bio najčešće jedini put da se reše problemi u oblasti zaštite životne sredine. To je prvi korak da se problem reši“, zaključio je.