N1 i UM uputili upozoravajuće pismo brojnim međunarodnim organizacijama

Vesti 05. feb 202010:29 > 10:41

N1 i United Media poslali su danas saopštenje velikom broju međunarodnih organizacija upozoravajući na nedostatak transparentnosti u sporu sa Telekomom Srbija i kablovskim operaterima koje ta državna firma kontroliše, zbog koga je više od 300.000 domaćinstava ostalo bez pristupa tom kanalu.

Vodeći kanal vesti u Srbiji, N1, pozvao je državne operatere Telekom Srbija i Pošta Net na fer i transparentan odnos u sporu zbog koga je više od 300.000 korisnika ostalo bez ove stanice, kaže se u saopštenju i dodaje da je odbijanje državnog operatera da prihvati fer i transparentne uslove radi obnavljanja ugovora smanjio ukupni broj gledalaca N1 za trećinu pred najavljene izbore krajem aprila.

„N1, koji je deo United Media, je u decembru skinut sa operatera Pošta Net, a sredinom januara i sa kablovskih operatera Telekoma pošto su ugovori za sportske, informativne i druge kanale United Media istekli krajem novembra i krajem decembra prošle godine. Te kanale su distribuirali operateri Kopernikus i Radijus Vektor koje je Telekom Srbija kupio 2018. i 2019. sa još šest drugih operatera u nizu netransparentnih i bezuslovnih transakcija. Telekom je tako formirao infrastrukturni monopol na više od 50 odsto teritorije Srbije, podseća se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Većina domaćinstava u Srbiji sada mogu da izaberu ili Telekomov IPTV ili ponude kablovskih operatera koje državna kompanija kontroliše pod brendom Supernova ili državni Pošta Net. U saopštenju se podseća da su sve televizije sa nacionalnim frekvencijama pod kontrolom ljudi koji podržavaju vlasti, a u nekim slučajevima su i članovi vladajuće stranke.

Kada je njen signal skinut sa ponude ovih operatera, N1 je dao javnu ponudu od 0,4 evra mesečno po korisniku za sve provajdere u Srbiji u periodu od tri godine, ali je Telekom Srbija smatrala da bi N1 trebalo da se emituje besplatno do okončanja spora. Poziv za besplatno emitovanje se odnosi ne samo na onih 210.000 domaćinstava kojima je signal uskraćen već i na svih 800.000 domaćinstava u Telekomovoj korisničkoj mreži od kojih većina i nije imala N1.

N1 insistira na jednakom odnosu u pogledu cene, kakva je i prema manje popularnim kanalima čija uređivačka politika je naklonjenija vlastima i čiji vlasnici su bliski vlastima, a predloženi trogodišnji ugovor trebalo bi da obezbedi kontinuitet pristupa gledalaca objektivnom i izbalansiranom izveštavanju. Besplatna distribucija N1 na svim Telekomovim mrežama bi nesumnjivo doprinela povećanju kredibiliteta predstojećih izbora, ali bez ugovorne garancije signal može biti ugašen u bilo kom trenutku kasnije.

Izvršna direktorka United Media Aleksandra Subotić je izjavila da „N1 ima ogromnu podršku i popularnost kod naših gledalaca zbog objektivnog izveštavanja“. „Ponudili smo fer uslove Telekomu Srbija za distribuciju N1 i jedino što možemo da zaključimo je da iza prekida distribucije stoje politički motivi. Zahtevamo da nas vrate po fer komercijalnim uslovima“, dodala je ona.

United media

N1 je pozvao Telekom Srbije da objavi slične ugovore i njihovu vrednost da bi se proverilo da li je ponuda fer. Telekom Srbija tvrdi da N1 ima malo gledalaca, ali je ta tvrdnja očigledno suprotna podacima koje je objavila agencije Nilsen, jedina zvanična agencija za rejtinge u Srbiji, prema kojima je N1 na drugom mestu među kablovskim kanalima i na osmom u konkurenciji svih kanala svih žanrova uključujući i televizije sa nacionalnim frekvencijama.

N1 je od mnogih grupa koje zagovaraju pluralizam u medijima dobio podršku za kampanju #DaSeVidiN1.

Organizacija BIRODI je objavila podatke prema kojima je izveštavanje N1 o političkim događajima izbalansirano u poređenju sa drugim televizijama u Srbiji.

United media

Premijerka Ana Brnabić je optužila N1 da širi lažne vesti o sporu ali je to samo najnoviji u seriji zlonamernih napada na stanicu i njene novinare.

Direktor N1 Jugoslav Ćosić (koji je i sam redovno bio meta napada tabloida) je izjavio da je N1 meta „specijalnog rata“ i da je jasno da smo u neprijateljskom okruženju kao i da smo postali politički protivnici, a ne mediji u očima vlasti.

Ćosić je dodao da je ovo pokušaj da se N1 smekša i gurne sa koloseka na najprljaviji način zastrašivanjem novinara u pogledu budućnosti njih i njihovih porodica.

United media

Nedostatak medijskog pluralizma i fer pristupa u štampanim i elektronskim medijima je glavni razlog što su vodeće opozicione stranke najavile bojkot predstojećih parlamentarnih izbora.

Tokom protesta u Beogradu, u subotu prvog februara, okupljeni građani su tražili da se okonča pritisak na slobodne medije u Srbiji. Među okupljenima je bilo i nekoliko profesora i akademika koji ocenili da su aktivnosti usmerene protiv N1 deo napora vlasti da se ograniče otvorene i kritički nastrojene debate.