Predstavnici OEBS-a u Srbiji pozdravili usvajanje Medijske strategije

Vesti 31. jan 202023:26 > 23:29
N1

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za slobodu medija Arlem Dezir i šef misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio pozdravili su usvajanje Medijske strategije u Srbiji.

POVEZANE VESTI

 „Strategija ima ključni značaj za medijski prostor u Srbiji. U proteklih nekoliko godina moja kancelarija i naša misija u Srbiji pružili su suštinsku pomoć u cilju stvaranja klime koja bi omogućila slobodu medija u zemlji. Drago mi je što je to dalo rezultat“, rekao je Dezir.

Oricio je istakao da usvajanje strategije, za šta su podjednako zaslužni svi koji su u tom procesu učestvovali, predstavlja krupan korak ka zdravijem medijskom okruženju zasnovanom na slobodi medija, etici, profesionalizmu i pismenosti.

U saopštenju se navodi da se strategija bavi pitanjima nezavisnosti i finansijske održivosti javnih servisa, bezbednosti novinara, organizacijom i finansijskom nezavisnošću REM, pravom na slobodan pristup informacijama i pluralizmom medija.

Podseća se da je u taj dokument uključeno i rešavanje pitanja državnog vlasništva u listu Politika i novinskoj agenciji Tanjug.

Dezir je naveo da će puna implementacija Strategije biti od ključnog značaja za njen uspeh i održivost, dodavši da su on i Oricio spremni da pruže dodatnu podršku procesu medijske reforme u Srbiji.