Godinu dana od nesreće u Doljevcu – epiloga nema, Babić i dalje na čelu Koridora

Vesti 31. jan 202018:52 > 19:30
N1

Tačno godinu dana prošlo je od saobraćajne nesreće kod naplatne rampe Doljevac, koju je izazvalo vozilo Koridora Srbije, a u kojoj je poginula Stanika Gligorijević. Suđenje je u toku, rampe više nema, a Zoran Babić, i pored neopozive ostavke koju je podneo odmah nakon nesreće, i dalje je prvi čovek Koridora Srbije.

A koje je prvo od mnogobrojnih pitanja u vezi sa ovom nesrećom na koje smo do danas dobili odgovor, koji se ne može dovesti u pitanje? Ima li ga? 

Škoda Koridora u kojoj je bio Zoran Babić se ogromnom brzinom zakucala u dva automobila koja su tog jutra stajala ispred rampe i tom prilikom poginula je 52-godišnja Stanika Gligorijević.

„Mahinalno sam pogledao retrovizor u kolima i video na trideset, čedtrdeset metara od nas kola koja nam se približavaju munjevitom brzinom i idu pravo na nas ni levo ni desno“, ispričao je zet Stanike Gligorijević, Srđan Aleksić.

Javnost nastavak ovog svedočenja, zapisanog na snimku javnih kamera, nije videla. Podsećamo, posle nekoliko zahteva, Putevi Srbije dostavili su taj snimak niškom tužilaštvu, ali pojavila se informacija da nije kompletan. 

„Potpuno izmišljena informacija, medije upućujem na tužioca“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

POVEZANE VESTI:

Tužilaštvo je prvo saopštilo da fale dva minuta i da se u periodu od 8:30 do 8:32, koji nedostaje, desio događaj od značaja za vođenje postupka. Međutim, u sledećem saopštenju, tužilaštvo zaključuje da je snimak autentičan, nekompromitovan i bez ikakvih nedostajućih delova, pa objašnjavaju ovu promenu. 

Snimak je gledao i predsednik države.

„Zoran Babić nije ubio nikoga“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Ali mi to nismo videli…

Vučić: Šta niste videli?

Nismo videli ko je vozio. Niste dozvolili da se vidi snimak javne kamere, rekli ste sami – video sam snimak on nije kriv.

Vučić: Snimak je užasan, ali pošto izražavate sumnju ja ću kao predsednik Republike da zamolim nadležne državne organe da vam to pokažu. 

A kada smo ga nekoliko meseci kasnije upitali da li je zamolio nadležne predsednik je ovako odgovorio.

„Dakle vi stvarno mislite da bih ja mogao da izađem i kažem da Babić nije upravljao tim vozilom, a da on to jeste. Pa snimak je jeziv zato što je to pitanje porodice, ako već nije došao čovek da vidi, i bolje je da ne dolazi, jer je snimak jeziv“, rekao je tada Vučić.

Advokat oštećenih Božo Prelević kaže da ga posebno čudi to što, kako kaže, navodni vozač nije znao da odgovori ni na jedno od njegovih 50 pitanja i da je siguran da policija i Putevi Srbije nisu dostavili sve delove dokaza. 

„U snimku od dva minuta se sve krije, imamo ljude koji se javljaju, koji bi da svedoče, ali se plaše“, rekao je Prelević. 

Na prvom saslušanju Zoran Babić je izjavio da je spavao na zadnjem sedištu, a da je za volanom bio D.S, koji je takvu izjavu Babića i sam potvrdio na sudu. Podsećamo, Babić u prvom obraćanju posle nesreće imao i poruku za javnost. 

„Izgubljen je jedan ljudski život. Za mene, kao čoveka, sasvim dovoljno da više ne obavljam funkciju na kojoj sam zatečen u momentu teške nesreće. Iako sam bio samo saputnik, za mene kao čoveka, to je dovoljan razlog da više ne obavljam funkciju vršioca dužnosti direktora Koridora Srbije“, saopštio je tada Babić. 

Vlada ni za 365 dana nije konstatovala te reči. Babić se u društvu predsednika države i ministarke saobraćaja redovno pojavljuje na događajima, potpisuje dokumente. Kada će se i da li će se u Nemanjinoj pričati o njegovom statusu.

„Dok ne dođe taj trenutak da Vlada Republike sedne i da o tome razgovaramo, on je do tada v.d. direktor Koridora, ali svakako će doći do toga, ništa neće pobeći, ništa ne beži“, rekla je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović. 

Ipak, ima nešto, godinu dana nam beže odgovori oslobođeni i najmanje sumnje. Sledeće ročište u ovom slučaju zakazano je za 12 februar.