Prelević o snimku s rampe Doljevac: U ta dva (nedostajuća) minuta se krije sve

Vesti 31. jan 202017:12 > 17:32
N1

Advokat Božo Prelević kaže da je tužiteljka uradila sve što je do nje u predmetu sudara u kom je učestvovalo vozilo u kom je bio v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, kada je poginula Stanika Gligorijević, ali da "ona nije mogla da skupi neke relevantne dokaze, jer policija i Putevi Srbije nisu dostavili delove dokaza". Tvrdi da se u dva nedostajuća minuta snimka krije sve. Spori izjavu da kamere nisu snimile jer nije bilo pokreta, navodeći da je to glupost jer naravno da ima pokreta kad nekog izvlače sa mesta vozača i u trenu udara.

Navršila se godina od kada je u udesu na naplatnoj rampi Doljevac, poginula 52-godišnja Stanika Gligorijević. Tu nesreću, u kojoj je povređeno još petoro ljudi, izazvao je automobil firme „Trace Srbija“ koja radi na izgradnji koridora, u kojem je, pored vozača, bio i Zoran Babić, v.d. direktora „Koridora Srbije. U sudskom postupku, optužen je vozač službenog vozila Dejan Stanojević.

Ključni dokaz – snimak kamera sa naplatne rampe, i dalje je predmet polemika u javnosti.

POVEZANE VESTI

Prelević, koji je advokat porodice Gligorijević, govoreći o tome dokle se stiglo u tom predmetu, kaže da je jedna mlada tužiteljka dosta hrabro krenula u prikupljanje dokaza i uglavnom uradila profesionalno sve što se moglo uraditi. „Ona nije mogla da skupi neke relevantne dokaze, jer policija i Putevi Srbije nisu dostavili delove dokaza – dostavili su im nekompletan snimak, čini mi se da je tamo bio problem i sa činjenicom da su uradili tehnički preglede kola koja su udarena, ali ne i kola u kojima je bio Babić. Mislim, i kod svedoka, da je zanimljivo da Putevi Srbije nisu dali precizne podatke ko je sve tog dana bio zaposlen itd. Sve to je posle omogućilo licu koje je reklo „majke mi, ja sam vozio“, da tvrdi da je on vozio. Ono što je potpuno zanimljivo je da je sudarna brzina tog vozila bila ogromna, i po mom dugogodišnjem iskustvu, teško da vozač tih kola ne bi imao ikakvu povredu, a on nije imao nikakvu povredu, gospodin koji tvrdi da je vozač… A s druge strane, onaj ko je sedeo pozadi, zadobio je, dakle gospodin (Zoran) Babić, prelom butne kosti. Tu je urađeno veštačenje, to veštačenje čeka da bude razjašnjeno na glavnom pretresu, tako da ne bih mogao oko tih finesa ništa da vam kažem… Na tom prvom suđenju je bilo zanimljivo, koje je bilo otvoreno za javnost, da taj navodni vozač nije znao da odgovori ni na jedno od mojih 50 pitanja – kakvo je vreme bio, ko je bio, kojom brzinom, šta se dešavalo oko njega…“

Prelević još jednom podvlači da nije znao da odgovori ni na jedno od tih pitanja, dodajući da je to neobično jer su osobe koje su se nalazile u vozilima koja su udarena, znale da odgovore na ta pitanja. Ocenjuje da to samo podgrejava sumnju oko snimka koji je, kako ističe, umesto da bude upućen tužiocu, upućen je predsedniku stranke (Aleksandru Vučiću). Navodeći da nedostaju dva minuta u snimku upućenom tužilaštvu, kaže: „U ta dva minuta se krije sve, čini mi se…“

„Ono što je potpuno zanimljivo je da je sudarna brzina tog vozila bila ogromna, i po mom dugogodišnjem iskustvu, teško da vozač tih kola ne bi imao ikakvu povredu, a on nije imao nikakvu povredu, gospodin koji tvrdi da je vozač…“

Prelević je i ranije upućivao da nije urađeno veštačenje automobila u kom je bio Zoran Babić i vozač, da nije urađeno veštačenje njihovih mobilnih telefona, da im nije uzeta krv na licu mesta, nego naknadno.

Da su uradili analize njihovih telefona, onda bismo videli da li su u tom trenutku telefonirali ili bili na interenetu, kaže. „Ko god da je vozio, potpuno je neverovatno da na naplatnu rampu dođete brzinom, po mojoj proceni, između 150 i 200 km/h, to je neverovatna brzina. To znači da taj koji je vozio ta kola ili je zaspao ili nije gledao ili je samoubica. A ne bih rekao da je samoubica… Vi ako ukrstite bazne stanice, možete da vidite da li je taj gospodin koji je rekao „da, ja sam vozio“ da li se uopšte tu nalazio… Zatim, tehničkim pregledom kola mogli biste da dođete do više podataka o kretanju, o sudarnom položaju u odnosu na druga kola itd. Dosta nekih propusta, a vidim da je tužilac na tome insistirao. Dakle, i sud i tužilac su uradili sve što im profesija nalaže, a očigledno da policija koju je tužilac angažovao nije uradila svoj deo posla i stoga mi ćemo ostati uskraćeni, posebno ako nikad ne puste ta dva minuta. U suštini sam uveren da predsednik Vučić govori istinu kad kaže – „ja sam gledao i taj snimak je potresan“. Pazite, na ovom ostalom nema ništa potresno, bukvalno ništa“, naglašava Prelević.

Govoreći o nedostajuća dva minuta (između 8.30 i 8.32h), ističe da se radi o minutima kad kola prolaze pored te kamere i kada se vidi koga izvlače sa mesta vozača. Dodaje i da se im se neki ljudi javljaju, koji bi da svedoče ili kažu da imaju razne informacije, ali se plaše represije.

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu je, krajem decembra, reagujući na medijske izveštaje da na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, nedostaju dva minuta ključna za postupak, navelo da se radi o dva minuta tokom koja se ništa ne dešava, iako je prethodno, u odgovoru Insajderu, opisalo da je „događaj od značaja za vođenje postupka pred OJT u Nišu zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje“. Iz MUP-a su zatim naveli da su novinari pogrešno interpretirali tužilaštvo, a ministar Stefanović je rekao da nije tačno da nedostaju dva minuta.

Onda se moglo čuti da je to presnimavano sa originalnog hard diska. „To je već nedozvoljeno, nema presnimavanja sa hard diska. Kako u policiji, u presnimljenom razgovoru, znaju da je sve tu? To je dosta zanimljivo, jel su očvici? Nisu… Onda sam čuo glupost – da nije bilo pokreta. Pa u tom trenutku je upravo bilo pokreta. Jer kad izvlače nekog sa mesta vozača, vi tad imate pokret i imate pokret kad auto udara… A kasnije snimci upravo pokazuju da nije bilo pokreta, a ti snimci postoje. To je takvo jedno spinovanje“, istakao je.

Insajder

„U tom predmetu, i u tom ponašanju Puteva Srbije i predsednika Vučića, nije stradala samo Stanika Gligorijević, stradala je istina i stradala je vladavina prava. Jer ako je to dozvoljeno, onda ne znam čemu tih hiljadu kamera za prepoznavanje lica“, kaže advokat, dodajući da poslednjih 20 godina nama uglavnom ne rade kamere – ni kod ubistva Đinđića, ni kod ubistva Arkana, paljenja kuća, ubistva Olivera Ivanovića, da nisu radile kamere ni u Savamali…

Prelević kaže da se, iz njegovog iskustva, nikada nije utvrdilo da su kamere isključene slučajno – ili su bile isključene da se nešto ne snimi ili se snimak uništio da se nešto ne vidi.

Snimka Babića sa pumpe, na kom je i sat, više nema…

Kaže da i ta kola nisu bila ni kola Koridora, nego nekog podizvođača a navodi da se nije ni utvrdilo da li je bio u pitanju poslovni ili privatni put. „Čak u prvom pokušaju objašnjavanja, oni su izašli sa snimkom gde se vidi Babić na jednoj pumpi, kako kupuje potrepšine. I šta je njima promaklo u tom snimku? Promaklo im je da ima sat na toj kameri, koliko je tačno sati… Kad uporedite gde je mesto te pumpe, koliko je udaljena rampa Doljevac, i za koliko vremena se desila nezgoda, mi smo sračunali da je ta brzina preko 200 km/h. Više tog snimka nije bilo, tog snimka nema“, naglašava gost Dana uživo.

Za razliku Babića koji ide na Brione, kako kaže predsednik, u privatnu posetu, a moram da kažem da na Brionima nemate privatnu kuću i stan, pa je nemoguće da ide u privatnu posetu, koji (Babić) nikada nije okrenuo telefon, nikad toj porodici nije pokušao na bilo koji način da pomogne, predsednik Vučić je posetio tu porodicu, izjavio saučešće, odneo neku pomoć, u vidu mašina, koja nije mala, značajno ljudskije od Babića, kaže Prelević.

On ističe da je Stanika Gligorijević bila jedina zaposlena u porodici, da je ostalo iza nje dvoje dece, a da je njihov otac poluinvalid, bolestan.

Naveo je da je na suđenju zamolio Babića da pomognu toj deci da nastave studiranje, da pomognu da nađu posao. „Apelovao sam da tako nešto urade, očekivao sam, on tu ništa nije uradio“.

Prelević ocenjuje da „ako će vladavina prava ovako da se održava, onda imamo ozbiljan problem“, dodajući da je sigurno to sve  zabeleženo u monitoringu EU. „Stvarno ne mogu da razumem, vi se ozbiljno igrate sa sudom, tužiocem i pravnom državom, to će velike posledice ostaviti“, ocenjuje gost N1.

Ostala je jedna ozbiljna mrlja, koja govori da će se svaka afera zamazati i razmazati, da su institucije nevažne, ako su izbori u pitanju ili ako je politička moć u pitanju, i to je onaj najgorčiji ukus u ustima iz svake od tih afera, zaključio je advokat Božo Prelević.

Podsetimo da je Zoran Babić, iako je najavljivao ostavku iz moralnih razloga, i dalje v.d. direktora „Koridora Srbije“.