Zukorlić o predlogu SNS: Pogrešno da Nacionalni savet potvrđuje manjinsku listu

Vesti 31. jan 202013:13 > 13:18
N1

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić rekao je da bi iz predloženih izmena Zakona o izboru narodnih poslanika trebalo da se povuče ili preformuliše odredba koja propisuje da Nacionalni savet određene nacionalne manjine izdaje potvrdu o tome da li je određena lista manjinska i da li može da učestvuje na izborima.

„Predlog da se uvede obaveza dobijanja potvrde od određenog Nacionalnog saveta je neprihvatljiva“, ocenio je Zukorlić, na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije i dodao da će podneti amandmane na predloženi zakon.

POVEZANE VESTI

U izmenama Zakona koje su predložili poslanici Srpske napredne stranke navodi se da o tome da li podnosilac izborne liste ima položaj političke stranke nacionalne manjine ili koalicije političkih stranaka nacionalnih manjina odlučuje Republička izborna komisija posebnim rešenjem, pri proglašenju izborne liste, na osnovu potvrde koju podnosiocu izdaje odgovarajući Nacionalni savet nacionalne manjine.

Zukorlić je rekao da je uveren da je ova obaveza u suprotnosti sa ustavnim odredbama, kao i da ne može da je podrži bilo koji relevantan međunarodni i evropski faktor, uključujući i Venecijansku komisiju.

„Omogućiti Nacionalnom savetu koji predstavlja pomoćno, ali i političko telo koga obično vode ili kontrolišu određene stranke, da odlučuje o tome da li je neka lista manjinska i da li može po propisima manjinske liste da sudeluje na izborima znači omogućiti jednom političkom faktoru da odlučuje o konkurentskom političkom faktoru da li će i kako učestvivati na tim izborima“, rekao je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, to je „jedna velika greška“. On je rekao da Nacionalni savet ne može da proverava da li neka lista ispunjava uslove da bude manjinska, već bi to trebalo da radi Republička izborna komisija.

To bi u ovom trenutku izgledalo da bi bošnjačke stranke trebalo da zatraže od Bošnjačkog nacionalnog veća potvrdu, odnosno od Sulejmana Ugljanina, da li su one manjinske, odnosno da li po tim uslovima mogu da učestvuju na izborima, rekao je Zukorlić.

Zukorlić je rekao i da bi trebalo da se unaprede manjinska prava kada je u pitanju povećanje broja predstavnika manjinskih zajednica u Skupštini Srbije i predložio da se odrede „određene kvote ili zagarantovane brojke“ da bi se osiguralo da sve nacionalne zajednice u Srbiji imaju svoje predstavnike u Skupštini Srbije.

On je tražio da se broj potpisa za podnošenje manjinske liste smanji sa 10.000 na 5.000.