Lalić: Ministarstvo zahteva postupak zbog teksta o nasilju u Nedeljniku

Vesti 30. jan 202019:30 > 19:35
N1

Glavni urednik Nedeljnika Veljko Lalić izjavio je da očekuje da se odbije zahtev Ministarstva kulture i informisanja u kojem se traži se on oglasi krivim zato što je "učinio prepoznatljivim dete u tekstu o vršnjačkom nasilju" i da "izražava gnušanje prema takvom postupku ministarstva".

U saopštenju koje je potpisao Lalić navodi se da je Ministarstva kulture i informisanja zahtev za pokretanje prekršajnog postupka poslalo zbog teksta objavljenog pre više od dva meseca, odnosno 21. novembra 2019. godine, pod naslovom „Nije to ‘Ma to su deca, toga je uvek bilo’, moja Lena je ostala invalid posle tuče u školi“.

„Državni sekretar Ministarstva kulture u tužbi navodi da je ‘prema shvatanju Ministarstva, objavljivanjem imena maloletnika (Lena), imena i prezimena majke maloletnika (Milica Sretenović), imena i prezimena direktora škole (Milutin Spalević), mesta iz kojeg je maloletnik (Kragujevac), škole i razredu koji pohađa (OŠ Stanislav Sremčević, tada učenice petog razreda), dovoljni da se utvrdi identitet maloletnika“, naveo je Lalić.

Lalić je naveo da pretpostavlja da ceo slučaj služi kako bi se „relativizovala tužba Ministarstva kulture protiv nekih tablioda, i optužio Nedeljnik koji za devet godina postojanja nije imao nijednu pritužbu Saveta za štampu, a kamoli ovakvo kršenje novinarskog kodeksa“.

„Ovde nije reč o senzacionalističkom teksu, niti povećanju tiraža na teret žrtve, pošto Nedeljnik ovaj tekst nije imao na naslovnoj strani, niti je pokušavao na njemu da zaradi. Tekst je štampan na stranama od 38. do 41. i jedini interes je bio interes majke i deteta, kao i da se u sasvim jasnom javnom interesu otvoreno stane na put vršnjačkom nasilju u zemlji i pomogne žrtvama“, piše Lalić.

Za razliku od mnogih Nedeljnik je, kako se navodi u saopštenju, „do kraja štitio indentitet devojčice, ne objavljujući njene slike za koje je imao odobrenje da objavi“.

On je kazao da prezime koje nosi dete „uopšte nije isto kao prezime majke“ i Nedeljnik tu činjenicu „nije objavio u javnosti“.

„To je bio jedini razlog zbog kojeg smo, stavili ime devojčice, a ne samo inicijale, pošto je to potpuno u skladu sa novinarskom praksom i kodeksima“, rekao je Lalić.

On je kazao i da je majka maloletnika Milica Sretenović „spremna da na sudu svedoči da njeno dete nije pretrpelo nikakvu štetu objavljivanjem teksta, niti da su povredjena prava ili interes maloletnika“.