Goati: Odluka "1 od 5 miliona" može otežati malim strankama da uđu u parlament

Vesti 30. jan 202013:59 > 14:03
Medija centar Beograd

Politikolog Vladimir Goati ocenio je danas da odluka Udruženja "Jedan od pet miliona" da izađe na izbore za posledicu može imati da, i pored smanjenja cenzusa od tri odsto, oteža ulazak u parlament opozicionim partijama koje se ne odluče za bojkot.

Goati je za agenciju Beta rekao da je iznenađen potezom organizatora protesta tumačeći da su se odlučili da se umašaju u politički proces koji ne ide onako kako oni žele.

POVEZANE VESTI

„Vreme je, šahovski rečeno, u cajtnotu. Organizacija za izbore podrazumeva višesmesečne, čak i višegodišnje pripreme. Čini mi se, uprkos simpatijama, da će oni teško preskočiti prag od tri odsto, to bi moglo da bude jedno od izbornih čuda“, naveo je Goati.

Sa druge strane, analitičar smatra da će Udruženje „Jedan od pet miliona“ otežati ulazak u parlament malih opozicionih aktera jer će im šanse biti daleko manje.

„To vodi ka još većem usitnjavanju opozicione scene. U zadnjih 100 metara pred izbore dinamika postaje još intenzivnija“, tvrdi Goati.

On je istakao da je situacija u vladajućem bloku povoljnija jer nema nikakvih podela ni reakcija.

„Oni će se oslanjati na ekonomske rezultate – rast BDP, skoro nepostojeću inflaciju, smanjenje nivoa nezaposlenosti koji, trebalo bi to reći, nije samo rezultat državnih akcija već i odlaska jednog broja zaposlenih u inostranstvo“, naveo je on.

Upitan da proceni da li je angažovanje Udruženja „Jedan od pet miliona“ može da bude strateški potez koje ima veze sa opozicionim strankama koje su za bojkot, on je rekao da se „može operisati sa tom tezom“.

„Sigurno je da će njihov izlazak na izbore oduzeti onima koji već imaju malo. Ukoliko se pred izbore pojavi neuporedivo veći broj partijica koje su za učešće na izborima, prepreka za učešće u parlamentu i pored cenzusa od tri odsto biće nepremostiva“, ocenjuje Goati.

Povodom tvrdnje stranaka vladajuće koalicije da je bojkot propao posle najave Udruženja „Jedan od pet miliona“ da ide na izbore, Goati je rekao da je bojkot uvek riskantna mera.

„Ukoliko broj izašlih bude takav da 50 odsto ne izađe na izbore to će se smatrati neuspehom izbora. A ako bude isti ili nešto malo veći to će izazvati protivrečne komentare, a pitanje je kako će inostrani činioci ceniti da li su izbori uspeli. U svakom slučaju ulazimo i nesigurnu i nestabilnu fazu“, zaključio je Goati.