Vučić nije ispunio obećanje dato veteranima koji "kampuju" ispred Predsedništva

Vesti 30. jan 202013:40 > 13:42
N1

Skoro četiri meseca ratni veterani protestuju, "kampujući" u Pionirskom parku, ispred Predsednitva Srbije, u kome je kabinet Aleksandra Vučića, koji ih je primio pre dve nedelje, 103. dana njihovog protesta, i obećao da će za sedam dana da im odgovori, što se do danas nije desilo.

Prema rečima jednog od organizatora protesta Nenada Stanića, predsedniku Srbije su pre 15 dana predočili sve stavove i zahteve.

Kako je napomenuo, generalno ništa nije dogovoreno, osim što je Vučić obećao da će država sa predlozima izaći u roku od sedam dana.

Predsednik nam je rekao da država nema para, a sve ostalo, nematerijalni zahtevi, da nema problema, da može sve da se reši, rekao je Stanić za FoNet.

On je ukazao da nisu do danas dobili ni ispunjenje obećanja, niti predlog kako da se to uradi.

Stanić je podsetio da su ratni veterani počeli protest pre 118 dana, tražeći bolji status u društvu.

U međuvremenu su, kako je predočio, prošli sve i svašta, od maltretiranja i gubljenja vremena, preko pokušaja pregovora, zavlačenja i lažnih obećanja da država želi da popravi njihovu situaciju.

Jednostavno, ne žele da sa nama razgovaraju na pravi način. Onda su počele razne prozivke, napadi, lažne optužbe, čak i pretnje motkama, raznorazne pretnje ljudima, i Staniću lično.

Na neki način hoće da zaustave priču koja je iskrena i časna, naglasio je on i objasnio da veterani traže da se donese pravedan zakon za sve učesnike rata.

Kako je precizirao, da bude više poštovanja i dostojanstva prema tim ljudima, ali da „to neko uporno pokušava da zaustavi i sruši“.

Mi ćemo biti odlučni da ostanemo ovde koliko god je potrebno. Videćemo kakav će biti rezultat na kraju, poručio je Stanić.

Govoreći o sastanku sa Vučićem, on je objasnio da su glavni zahtevi veterana saslušani i da se predsednik Srbije, kada su govorili o statusu priznavanja posttraumatskog stresnog poremećaja, „malo iščuđavao oko toga, neke stvari mu nisu bile jasne“, posebno oko vremenskog ograničenja.

On je napomenuo i da su Vučiću preneli stav da borački dodatak, kao vid novčanog priznanja, ne može biti socijalna kategorija, kao i da sa isplatama treba da se krene odmah i za borce mlađe od 60 godina.

Pričali smo i o dezerterima, složio se da ne smeju da ostvare boračka prava. Nismo se složili oko toga da treba da izgube državni posao. Za resorno ministarstvo je rekao da ništa ne obećava, naveo je Stanić.

Kako je naglasio, od obećanja da će veterani biti pozvani u roku od sedam dana na razgovor nema ništa, ali su zato počeli napadi, od kojih je jedan od glavnih da su učesnici sastanka išli tamo da traže nešto za sebe.

Stanić je rekao da je Vučiću predložio da se osnuje kancelarija za pomoć najugroženijim veteranima, jer predstavnici vlasti ništa ne znaju o tome.

Da neko, naprimer, osam godina nema struju, ili da mu padne krov na kući, ali da nisu naišli na pozitivan stav.

Država dosad ništa konkretno nije učinila, sve su prazna obećanja, ukazao je Stanić.

Ratni vojni invalid Veselin Uzelac, koji je na Paštriku na Kosovu ostao bez noge, a u protestu je od prvog dana, konstatovao je da je ipak mnogo prijatnije provesti četiri meseca pod šatroima u Pionirskom parku, nego toliko na ratištu.

Uslovi su poljski, nemamo toalet, koristimo obližnji javni. Koristili smo jedno vreme onaj u garaži, pa onda on nije radio. Tražili smo da nam ostave neki da radi noću. Međutim, država je to odbila. Za Novu godinu nije bio problem da ih bude 100, ali jeste jedan WC u parku,
precizirao je Uzlac.

Ratni veterani u svom kampu drže savršen red, strujom se snabdevaju preko agregata, greju se na drva koja im donose prijatelji i kolege, alkohol je strogo zabranjen, a nigde u okolini nema nijednog papirića ili opuška.

Oni će u subotu u 14:00 časova održati protestni skup ispred Doma Narodne Skupštine, na koji će doći veterani iz cele Srbije, kao i njihove bivše starešine.