Aleksić optužio državnog revizora da prikriva malverzacije GIM-a i Telekoma

Vesti 30. jan. 202012:55 > 12:59
Podeli:
Izvor: N1

Potpredsednik Narodne stranke i poslanik Miroslav Aleksić izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić preko državnog revizora Duška Pejovića prikriva da je firma GIM "opljačkala fabrike za proizvodnju oružja za 20 miliona dolara, kao i pljačku građana koju je Telekom Srbija obavio kupovinom kablovskih operatora za 500 miliona evra, iako su vredeli i 19 puta manje".

„Firma GIM, u kojoj je agnažovan otac ministra unutrašnjih poslova Branko Stefanović, uzela je na ime provizija 20 miliona dolara više nego što je bilo predviđeno ugovorima sa preduzećima ‘Krušik’ iz Valjeva, ‘Prva petoletka – Namenska’ iz Trstenika i ‘Sloboda’ iz Čačka“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

POVEZANE VESTI

On je istakao da je državni revizor utvrdio nepravilnosti, ali da nije podneo prijavu protiv GIM-a, čime je postao „saučesnik u pljački“, i samo je preporučio da se od „komisionara zahteva da dostavljaju obračune komisione prodaje sa pripadajućom dokumentacijom“.

„Zato će Narodna stranka tužilaštvu podneti krivične prijave protiv revizora Pejovića i Državne revizorske institucije, bivšeg direktora ‘Krušika’ Mladena Petkovića, direktora ‘Prve petoletke – Namenska’ i ‘Slobode’, kao i protiv Nadzornog odbora i rukovodstva Telekoma“, rekao je Aleksić.

On je objasnio da je firma GIM u 2017. i 2018. godini na ime komisione provizije uzela 16.403.778 dolara više nego što je bilo predviđeno ugovorima sa ‘Krušikom’, a u slučajevima ‘Slobode’ i ‘Prve petoletke’ 1.920.000 dolara i 1.640.560 dolara više.

„GIM je, dakle, uzeo ukupno 19.964.338 dolara od kojih je toj firmi, prema ugovorima, pripadalo svega pet odsto. Revizor je utvrdio da je GIM bez saglasnosti fabrika namenske industrije menjao ugovoreno prodajnu cenu komisione robe“, rekao je Aleksić.

Naveo je da je su svi podaci iz izveštaja DRI poznati i Vučiću i predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, što je dokaz da iza „pljačkanja namenske industrije“ stoji vrh režima.

„Znali su i da je Telekom kupio kablovskog operatora ‘Kopernikus’ za 195 miliona evra, iako je vredeo samo 10 miliona, a ‘Radijus vektor’ za 110 miliona evra, iako je vredeo tek 4,5 miliona. Poređenja radi, PKB, koji ima 17.000 hektara zemlje, prodat je za 105 miliona evra. Telekom, u državnom vlasništvu, nije dve godine isplaćivao dividende građanima i uzeo je kredit da bi mogao da kupi kablovske operatore“, rekao je Aleksić.