Proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Obradovića pratiće evropske institucije

Vesti 29. jan. 202013:29 > 13:33
Podeli:
Izvor: N1

Zbog ozbiljne zabrinutosti za nezavisnost i integritet srpskog krivično-pravnog sistema, proces krivičnog gonjenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića pratiće međunarodni posmatrači koji će vršiti monitoring, saopštili su Koalicija jugoistočne Evrope za zaštitu uzbunjivača i Evropski centar za prava uzbunjivača.

Međunarodni pravni stručnjaci pozvani su u Beograd kako bi osigurali usklađenost procesa krivičnog gonjenja i suđenja sa svim evropskim i međunarodnim standardima, uključujući i listu nužnih elemenata koje je potrebno ispuniti da bi se jednoj zemlji priznalo da primenjuje vladavinu prava, koju je 2016. godine usvojila Venecijanska komisija.

Posmatrači koji imaju iskustvo u nizu evropskih i međunarodnih praksi vladavine prava nadgledaće sve istražne, tužilačke i sudske radnje i odluke, uključujući i prisustvo u sudnici tokom bilo kog sudskog postupka, kako bi osigurali da Obradović dobije fer, transparentan i pravovremen postupak sprovođenja pravde.

POVEZANE VESTI

U saopštenju se navodi da su posmatrači potrebni kako bi obezbedili fer suđenje Obradoviću, jer uprkos dugogodišnjim dobro finansiranim naporima da se poboljšaju nezavisnost i integritet srpskog pravosudnog sistema, on i dalje podleže političkim manipulacijama i zloupotrebama.

Evropska komisija je prošle godine izvestila da je „korupcija u srpskim sudovima rasprostranjena“ što „ostavlja prostor za neprikladan politički uticaj na sudstvo“.

Srpski krivično-pravni sistem zauzima 78. mesto na listi od 126 zemalja koje su obuhvaćene istraživanjem Indeksa vladavine prava Svetskog projekta za pravdu.

Ocenjena sa 0,38 od maksimalnih 1.0, Srbija se našla u društvu Obale Slonovače, Libana, Maroka i Tanzanije, a posebno loše rezultate postigla je u domenu posedovanja nepristrasnih sudova koji su oslobođeni neprikladnog vladinog uticaja.

Obradovića su 18. septembra 2019. uhapsili pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, nakon što je u aferi Krušik identifikovan kao uzbunjivač, a tri dana pre toga portal „Arms voč“ objavio je da je fabrika Krušik umešana u izvoz municije koja je završavala u rukama Islamske države.

Tužilaštvo tereti Obradovića za odavanje poslovnih tajni, što je kažnjivo sa do deset godina zatvora. Nakon što je prvobitno zatvoren, Obradović je posle građanskih protesta i pažnje međunarodnih medija najpre prebačen u kućni pritvor, a onda pušten da se brani sa slobode.