Udruženje: Godinu dana od podnošenja tužbe zbog buke u Zetskoj i Cetinjskoj

Vesti 29. jan. 202012:49 > 12:57
Podeli:
Izvor: N1

Stanovnici centra Beograda su tužbom od Uprave grada zatražili nadoknadu nematerijalne štete zbog izloženosti buci iz ugostiteljskih objekata. Udruženje "Sačuvajmo Cetinjsku i Zetsku ulicu" je saopštilo da je od podnošenja tužbe proteklo više od godinu dana, a u utorak nije u Prvom osnovnom sudu održano pripremno ročište po toj tužbi.

Udruženje je kao dokazni materijal podnelo rezultate merenja buke u ugostiteljskim lokalima u Cetinjskoj, video-snimke i izveštaje stručnjaka Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

U tužbi je traženo da se korisnicima lokala nalože mere zvučne izolacije i uklanjanje svih izvora buke iz spoljašnje sredine.

Sud je odredio da se postupak medijacije okonča u roku od 60 dana.

Udruženje smatra da je to „prilika da se vidi da li nadležni imaju volju da svojim građanima koji žive u Cetinjskoj i Zetskoj ulici omoguće dostojan život“ i da li su „spremni da konačno reše jedan od gorućih ekoloških i komunalnih problema Beograda – problem buke“.

Udruženje gotovo svakodnevno prijavljuje preglasnu muziku, a da „gradske vlasti i dalje ne rade ništa na smanjenju buke, nego se uvek pozivaju na poštovanje radnog vremena od strane klubova“.

„Kontrolna merenja koja su rađena, skoro uvek pokazuju prekoračenja dozvoljenog nivoa buke, pokreću se prekršajni postupci, ali i pored svega toga buka ne prestaje“, navodi se u saopštenju.

To je prva takva tužba protiv Grada Beograda, dok je takvih slučajeva bilo u Novom Sadu i Valjevu.

Ekološka udruženja procenjuju da je oko 400.000 ljudi izloženo prekomernim nivoima buke iz noćnih klubova, kafea i sa splavova.